Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZAŠTITARKE

Mlade Slavonke čuvaju red i hvataju kriminalce

05.04.2009.
u 20:11

Mlada, zgodna, sportski odjevena djevojka stajala je oslonjena na zid nedaleko od ulaza u jedan od slavonskobrodskih trgovačkih centara kada je počela gužva. Tinejdžer kojega su blagajnice uhvatile u krađi potrčao je iz trgovine prema izlazu, no djevojka ga je brzim pokretom uhvatila i prislonila uza zid.

Naime, ona je jedna od dvadesetak posebno obučenih i izvježbanih zaštitarki koje po Slavoniji štite ustanove, trgovačke centre te osiguravaju red na javnim skupovima.

 – Kao i moje ostale kolegice, prošla sam višemjesečnu obuku iz kriminalistike, samoobrane, ali i uporabe vatrenog oružja, pa mi nije problem obračunati se s bilo kojim nasilnikom, kaže Brođanka Andrea Vrhovčević, koja već gotovo godinu dana čuva glavni ulaz u Đuru Đakovića. Prema procjenama, samo je na slavonskobrodskom području danas tridesetak žena osposobljeno za zaštitarske poslove.

– Djevojke su pedantnije od muških zaštitara, a kada im se povjeri zadatak, sigurni ste da će biti ispunjen do kraja. Nekoliko djevojaka u civilu odrađuje i detektivske poslove u trgovačkim centrima, što je vrlo složen posao, kaže Pero Kovačević, izvršni direktor Sigurnosti Buzov.

Brođanke su za zaštitarski posao sve zainteresiranije, pa čak u Zavodu za zapošljavanje planiraju pokrenuti program prekvalifikacije žena za ovo zvanje. Sama obuka sastoji se od teorijskog dijela, koji uključuje propise, osnove kriminalistike i komunikacije, i praktičnog dijela u kojem se uvježbavaju samoobrana te uporaba vatrenog oružja.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije