Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 93
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PwC-ovo globalno istraživanje o nadama i strahovima radne snage

Mlađe generacije optimističnije su u pogledu utjecaja umjetne inteligencije na njihove karijere

robot
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
01.07.2023.
u 09:09

U Hrvatskoj se suočavamo s jedinstvenim izazovima koji se tiču radne snage – s nedostatkom kvalificiranih stručnjaka i problemom odljeva mozgova, ističe John Gašparac, partner zadužen za PwC Hrvatska

Unatoč blagom globalnom oporavku gospodarstva, čini se da će se trend masovnih otkaza nastaviti. Svaki četvrti zaposlenik, njih 26%, kaže da će u sljedećih 12 mjeseci vjerojatno promijeniti posao, što je porast u odnosu na 19% prošle godine, pokazuje PwC-ovo globalno istraživanje o nadama i strahovima, u kojem je ispitano gotovo 54.000 zaposlenih iz 46 svjetskih zemalja. Zaposlenici sve više osjećaju nedostatak novca budući da usporavajuće gospodarstvo i inflatorni pritisci i dalje utječu na njihove novčanike.

 

Nove vještine

Zaposleni koji imaju financijskih poteškoća također su manje sposobni odgovoriti na izazove budućnosti, uključujući potrebu razvoja novih vještina i prilagodbu sve većoj prisutnosti umjetne inteligencije. U usporedbi s radnicima koji mogu bez poteškoća plaćati svoje račune, za one koji s time imaju problema ili svoje račune ne mogu platiti, vjerojatnost da će aktivno tražiti prilike za razvoj novih vještina manja je za 12 postotnih bodova (62 naspram 50%).

Više od jedne trećine (37%) radnika koji se nalaze u boljoj financijskoj situaciji kaže da će umjetna inteligencija poboljšati njihovu produktivnost u odnosu na radnike kojima financijski ne ide dobro (24%). Radnici koji su u boljoj financijskoj situaciji također misle da će umjetna inteligencija stvoriti nove prilike za radna mjesta (24 naspram 19%). Oni su manje skloni misliti da će to na negativan način izmijeniti prirodu njihova posla (13 naspram 18%).

Nasuprot tome, kvalificirani se radnici s većim povjerenjem suočavaju s ekonomskim i radnim okruženjem koje se brzo mijenja. Više od polovice (51%) kaže da će se vještine koje njihov posao zahtijeva znatno promijeniti u sljedećih pet godina, u usporedbi sa samo 15% zaposlenika koji nisu specijalizirani za određeno područje. Na konkurentnom tržištu rada poslodavcima promiču vrijedni talentirani stručnjaci zbog staromodnog pristupa zapošljavanju i razvoju zaposlenika. Više od jedne trećine (35%) radnika sa specijaliziranim vještinama donekle se ili u potpunosti slaže da su propustili prilike za zapošljavanje jer ne poznaju prave ljude. U međuvremenu, više od jedne trećine (35%) radnika kaže da ima vještine koje se ne daju iščitati iz njihovih životopisa ili radnog iskustva, što ukazuje na to da tvrtke možda zanemaruju stručnjake u svojim redovima. Nedavno istraživanje koje je objavio Svjetski ekonomski forum u suradnji s PwC-om pokazalo je da bi se stvaranjem tržišta rada koje najveći naglasak stavlja na vještine moglo otvoriti 100 milijuna radnih mjesta diljem svijeta.

PwC-ovo istraživanje mišljenja predsjednika uprava iz 2023. godine pokazalo je da četiri od deset predsjednika uprava smatra da njihova tvrtka neće preživjeti više od deset godina bez transformacije. U istraživanju Hopes & Fearsa, radna snaga je ipak malo optimističnija, s istoznačnom brojkom od 33%. S druge strane, među mlađim generacijama pesimizam je porastao do 40%. Povjerenje u poslovnu dugovječnost također je ključno za zadržavanje radne snage. Za radnike koji vjeruju da njihova tvrtka neće preživjeti još deset godina sadašnjim načinom poslovanja dvostruko je veća vjerojatnost da će je radnici napustiti u sljedećih 12 mjeseci (43% navodi da će vjerojatno otići naspram 19% radnika koji vjeruju da će njihova tvrtka preživjeti dulje od desetljeća).

 

Odljev mozgova

Mlađe generacije optimističnije su u pogledu utjecaja umjetne inteligencije na njihove karijere.

Više od polovice (52%) zaposlenika na globalnoj razini u sljedećih pet godina očekuje pozitivan utjecaj umjetne inteligencije na svoju karijeru, a gotovo trećina (31%) smatra da će ona povećati njihovu produktivnost/učinkovitost na poslu. Mnogi zaposlenici vide umjetnu inteligenciju kao priliku za učenje novih vještina (27%). Istraživanje također otkriva velike demografske razlike u stavovima zaposlenika prema umjetnoj inteligenciji. Od svih utjecaja navedenih u istraživanju, mlađe generacije znatno su sklonije očekivati da će umjetna inteligencija utjecati na njihove karijere, kako pozitivno tako i negativno, dok malo više od jedne trećine (34%) baby boomera smatra da umjetna inteligencija neće utjecati na njihove karijere, a samo 14% generacije Z i 17% milenijalaca tog je mišljenja.“U Hrvatskoj se suočavamo s jedinstvenim izazovima koji se tiču radne snage – s nedostatkom kvalificiranih stručnjaka i problemom odljeva mozgova. Svi se trebamo aktivno uključiti u angažiranje talentiranih kadrova, promicati programe usavršavanja i stvoriti privlačno radno okruženje kako bismo zadržali i privukli talente. Osim toga, moramo dati prednost različitosti, jednakosti i uključenosti, njegujući kulturu u kojoj se svi zaposlenici osjećaju cijenjenima i poštovanima”, kazao je John Gašparac, partner zadužen za PwC Hrvatska. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije