Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Istraga u Sloveniji pokazala: Smrt djevojke povezana je s cjepivom Johnson&Johnson

– U ime svih članova povjerenstva izražavam sućut svoj rodbini i prijateljima. Žao mi je zbog ovog događaja – zaključio je Simonovič
30. studenoga 2021. u 13:27 19930 prikaza
FILE PHOTO: Vial and sryinge are seen in front of displayed Johnson&Johnson logo in this illustration taken
Foto: DADO RUVIC/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Slovensko Zdravstveno povjerenstvo objavilo je rezultate istrage slučaja 20-godišnjakinje koja je preminula u Kliničkom centru Ljubljana nakon što je u rujnu ove godine dobila cjepivo Jenssen, proizvođača Johnson&Johnson. Potvrdili su da je njena smrt povezana s cjepivom.

Koordinator povjerenstva Zoran Simonovič smatra da se nakon cijepljenja razvio sindrom tromboze s trombocitopenijom. To je stvaranje ugrušaka u tijelu ili mozgu. 

– Unatoč pravilnom liječenju na Klinici za neurologiju, došlo je do smrtnog ishoda. Uime svih članova povjerenstva izražavam sućut svoj rodbini i prijateljima. Žao mi je zbog ovog događaja – zaključio je Simonovič, javlja Siol.net.

Slovenski ministar zdravstva Janez Poklukar najavio je da će predložiti da se privremeno prekine cijepljenje tim cjepivom te će cijepljenje tim cjepivom biti provedeno isključivo na zahtjev. 

Koordinator povjerenstva Simonovič rekao je da je grupu činilo pet članova, među kojima su bili neurolog, infektolog, internist, farmakolog i epidemiolog. 

Posebno povjerenstvo potvrdilo je nakon temeljite istrage da se u ovom slučaju razvila imunološka trombotična trombocitopenija. Pregledali su svu medicinsku dokumentaciju. Prema Simonovićevim riječima, 20-godišnjakinja nije imala nikakvih prethodnih stanja koja bi mogla utjecati na tijek tegoba nakon cijepljenja.

Borut Štrukelj s Medicinskog fakulteta Ljubljana naveo je da je ovo cjepivo jedino vektorsko cjepivo kojim se cijepe u SAD-u te je do sada tamo zabilježeno 28 slučajeva na 8,7 milijuna doza Janssen cjepiva.

– Cijepljenje vektorskim cjepivima može biti povezano s vrlo rijetkom pojavom sindroma tromboze s trombocitopenijom. Ovo je stanje u kojem ima premalo trombocita u određenim dijelovima tijela – objasnio je,  javlja Siol.net

Ministar zdravstva poslao je poruku građanima na kraju konferencije. 

– Ne dopustimo da nas ova tragična smrt dodatno razdvoji, nego stanimo zajedno i na taj način prebrodimo posljednju fazu borbe protiv virusa koja je pred nama.

 

 

Turisti?ka patrola Zaton
TURISTIČKA PATROLA – ZATON
Ovdje ljetuju i slavni gosti, a svi se iznenade normalnim cijenama: 'Veliki makijato kod nas je 9 kn, pa di ćeš to naći'
Odmor po mjeri
Odmor po mjeri
Kuće za odmor koje pričaju priču: Doživite nezaboravno iskustvo iako niste na moru ovoga ljeta