Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 139
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
iz blata u hollywood

Mlada prosjakinja nastupa na šahovskim olimpijadama

Kina, etnički sukobi, ujgurska manjina
Foto: Reuters
1/2
19.12.2012.
u 16:56

Hodala je kilometrima u potrazi za hranom i tako upoznala učitelja koji je u njoj otkrio veliki šahovski talent

Phiona Mutesi bila je među najsiromašnijima u Africi. S majkom i troje braće i sestara živjela je u bijednoj kolibi u mjestu Katwe, slamu na rubu Kampale, glavnoga grada Ugande. Majka nije imala dovoljno novca da nahrani svoju djecu i pošalje ih u školu. Djevojčica, za koju se čak i ne zna točno da li ima 16 ili 17 godina, nije znala ni čitati ni pisati. Svaki dan je prosila na ulici da prehrani majku, braću i sestre. Bez oca, oboljelog od side, ostala je kada je imala samo tri godine. Imala je teško djetinjstvo, gladovala je i spavala na ulici.

Ali jedan dan u 2005. zauvijek je promijenio njezin život. U potrazi za hranom slijedila je starijega brata i došla do jedne kuće u kojoj je Robert Katende djeci iz naselja straćara davao topli obrok i učio ih igrati šah – igru koja je za njih toliko strana da u njihovom jeziku za nju uopće nema riječi. Katende je svakom djetetu koje dođe u njegovu školu obećao tanjur toplog obroka zbog čega je Phiona svaki dan dolazila u školu. Na iznenađenje svih, Katende je otkrio da Phiona ima nevjerojatan talent za šah.

Talentirana djevojčica zavoljela je šah i počela redovito trenirati. Svakoga dana pješačila je 6,5 kilometara da bi trenirala šah i dobila tanjur tople kaše. Uslijedio je nevjerojatan životni preokret – Phiona je sa 11 ili 12 godina postala juniorska prvakinja Ugande, a sa 14 ili 15 godina okitila se i titulom nacionalne prvakinje. Tada je, 2010., prvi put nastupila na šahovskoj olimpijadi u Rusiji.

– Kada je zrakoplov uzletio, pomislila sam da sam u raju. Molila sam Boga da me čuva, jer tko sam ja da letim avionom – napisala je Phiona u pismu svojoj majci. Ove godine sudjelovala je na natjecanju u Istanbulu. Premda ne spada u najbolje šahistice svijeta, ona je ipak prva žena sudionica međunarodnih natjecanja iz Ugande.

– Šah mi je dao nadu, sada vjerujem da mogu postati doktorica i velemajstor – kazala je Phiona. O Phioni je već napisana knjiga, a kompanija Disney otkupila je prava i planira snimiti film o njezinu životu. Čini se da bajke još postoje.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije