Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
požar

Mještanin palio korov pa mu vatra „pobjegla“ u šumu

pozar (1)
Arhiv DVD Višnjica
17.03.2011.
u 11:36

Vatrogasci su primijetili dim u šumi, pa su pješice išli provjeriti što se događa. Stigli su na vrijeme i požarište stavili pod kontrolu

VIŠNJICA – Kad smo vidjeli dim na Ravnoj gori, shvatili smo da nešto nije u redu. Sjeli smo u prvi automobil i sami išli provjeriti što se događa. Nakon dva kilometra pješačenja imali smo što vidjeti! Mještaninu koji je na teško pristupačnom predjelu Šestanja neoprezno palio korov, vatra je „pobjegla“ u šumu pa je prijetilo da na Ravnoj gori bukne požar ravan katastrofalnom požaru od prije petnaestak godina! Odmah smo na noge dignuli Dobrovoljno vatrogasno društvo Višnjice i samo zahvaljujući pravodobnoj intervenciji izbjegnuto je širenje vatre na šumu – ispričao nam je jedan član DVD-a Višnjice, koji je gasio požar na Ravnoj gori.

Da je opasnost od šumskog požara doista bila velika, pokazuje i podatak da je vatra zahvatila dva hektara površina, a gašenju požara pridružili su se i vatrogasci dobrovoljnih vatrogasnih društava iz Lepoglave i Kamenice. Stigla je i policija, pa je protiv nepažljivog mještanina podnesen optužni prijedlog zbog kršenja odredbi Zakona o zaštiti od požara. Njime je propisano da, u slučaju nenamjernog izazivanja požara, počinitelj plati kaznu od 2000 do 15.000 kuna. Ako se dokaže da je požar namjerno izazvan, kazne su u tom slučaju od 15.000 do čak 150.000 kuna!

I tim, najnovijim požarom na Ravnoj gori ponovno je aktualiziran stari problem DVD-a Višnjice, a to je da društvo, koje se skrbi o sigurnosti Ravne gore koja je zbog vrste šumskog pokrova (crnogorica) i kraškog terena svrstana u visoko rizična područja, uopće nema navalnog vozila. Stoga su višnjički vatrogasci, u žurbi da što prije stignu do požarišta, dobar dio puta protrčali te tako ipak stigli na vrijeme zaustaviti požar koji bi se, da je zahvatio crnogoricu, sigurno proširio na strme i posve nepristupačne dijelove planine. Vatrogasci se nadaju da su takve intervencije prošlost, jer će im u nabavi navalnog vozila pomoći Grad Lepoglava i Vatrogasna zajednica. Dotad, ne preostaje im ništa nego da i dalje pažljivo prate stanje na terenu, to više što i iz policije javljaju da mještani masovno pale korov i da im vatra izmiče nadzoru. Stoga su prošlog vikenda samo na području Bednje vatrogasna društva morala intervenirati čak šest puta.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije