Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 142
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nomen est omen

Mještani sami imenovali ulice, a najneuređeniju nazvali – Ilica

'19.10.2011., Cakovec- Romi iz naselja Orehovica donijeli odluku o imenima svojih ulica. Tako ce jedna ulica dobiti ime Ilica, prema zagrebackoj najduzoj ulici. Ulica Ilica u romskom naselju jos je ne
'Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL'
24.10.2011.
u 19:07

Sva će kućanstva dobiti i kućne brojeve. Sad je cijelo selo na jednoj adresi – Dravskoj 17. Urbanizacija će označiti kraj bespravne gradnje

"Ilica, jedna od najdužih zagrebačkih ulica, proteže se od Trga bana Jelačića na istoku preko Črnomerca na zapadu grada, pa sve do Vrapča. Broji više od 500 adresa. Ilica je i glavna ulica za kupovinu u užem središtu grada u kojoj se nalaze veliki dućani eminentnih svjetskih proizvođača odjeće i obuće". Tako o Ilici piše Wikipedia, internetska enciklopedija. Uskoro će je trebati dopuniti jer je Hrvatska dobila još jednu ulicu tog naziva. Moglo bi se, na primjer, dopisati ovo: "Ilica je i 300 metara duga ulica u romskom naselju u Orehovici, a proteže se od Cvjetne do Nazorove".

– Za sto godina naša će Ilica možda prešišati onu zagrebačku, ali po broju kuća – smije se Krunoslav Vuk, glavni “krivac” za još jednu Ilicu. Kad se na sjednici Općinskog vijeća Orehovice ovih dana donosila odluka o imenovanju novih ulica u romskom naselju, koje se legalizira i urbanizira, Vuk je kao predstavnik romske manjine, koja okuplja oko 600 pripadnika, došao s konkretnim prijedlozima. Za svaku je ulicu imao pripremljen naziv, osim za ovu između Cvjetne i Nazorove.

– Nekako nam je promakla. Sjednica je već trajala i trebalo je izglasati imena. Na pamet mi je u toj brzini pala Ilica, najpoznatija ulica u Hrvatskoj. I tako smo je izglasali u paketu s ostalima – kaže Vuk. Ilica je zasad samo šikara usred koje prolazi poljski put. Po njoj uglavnom šetaju samo psi, mačke i štakori. No gradilišta su prodana i uskoro će se tu početi graditi kuće. Osim te, romsko naselje dobilo je još desetak novih ulica. Svaka, vele, ima svoju priču. Ona u kojoj živi Vukov tast, koji je jedini u selu uspio postaviti fasadu, nazvana je Ulica grofa Feštetića. Bit će, poručio je Vuk, malih problema s pisanjem adresa, ali grof Feštetić zaslužuje ulicu jer je tu nekad bio dvorac, a i “gospon grof su si bili dobri s Romima”.

Za Sportsku ulicu zaslužan je Marko Balog. – On je trener nogometnog kluba Romska vatra i bilo mu je logično da se ulica u kojoj živi zove Sportska – kaže. Tu su i Vrtna i Cvjetna ulica, u kojoj zasad nema cvijeća, ali bit će, najavljuju mještani, kad se u cijelo selo uz pomoć fondova Europske unije uvede vodovod, struja i postavi asfalt. Ulicu je dobio i prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman.

– Jednu smo ulicu nazvali po hrvatskim braniteljima, kojih je u selu dosta. Ulicu u kojoj žive uglavnom mlade obitelji i u kojoj najstariji stanar ima 40 godina nazvali smo Omladinska – nabraja Vuk. Jedna ulica nazvana je Đurđevdanska.

– Neki vele da je Đurđevdan najveći romski blagdan, pa hajde neka onda bude Đurđevdanska. Mještani su imali potpunu slobodu predlagati nazive. Demokracija na djelu. Politika se tu uopće nije miješala – kaže K. Vuk. Sva će kućanstva dobiti i kućne brojeve. Sad je cijelo selo na jednoj adresi – Dravskoj 17. Urbanizacija će označiti kraj bespravne gradnje.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije