Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 140
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prosvjed

Mještani nezadovoljni izdvajanjem iz župe Varaždinske Toplice

'06.01.2011., Jakopovec, Mjestani Jakopovca organizirali prosvijedni skup jer ne zele izdvajanje iz zupe Varazdinske Toplice i pripajanje u zupu jalzabet Photo: Marko Jurinec/PIXSELL'
Foto: 'Marko Jurinec/PIXSELL'
1/3
06.01.2011.
u 17:00

Oba sela gravitiraju jalžabetskoj župi, prometno i administrativno, te oba pripadaju općini Jalžabet, obrazložio je varaždinski biskup mons. J. Mrzljak

Varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak donio je odluku kojom se s početkom ove godine sela Jakopovec i Kaštelanec izdvajaju iz župe Varaždinske Toplice i pripajaju župi Jalžabet radi bolje pastoralne skrbi. Zato je jučer u Jakopovcu prosvjedovalo stotinjak mještana.

Oba sela, naime, obrazložio je biskup, gravitiraju jalžabetskoj župi, prometno i administrativno, te oba pripadaju općini Jalžabet. Djeca većinom idu u školu u Kelemen i neki roditelji traže, osobito roditelji učenika nižih razreda, da djeca idu na župnu katehezu i pripravu za sakramente u jalžabetsku župu te da sa svojim školskim kolegama prime i sakramente. Osim toga, ta sela imaju zajedničko groblje u Jakopovcu.

- Vođeni pastoralnom brigom za povjereni nam puk Božji, donosimo odluku da se spomenuta sela pripoje župi Jalžabet – ističe biskup Mrzljak.

Prije nego što je donio odluku, biskup je dobio dopis topličkog župnika Stjepana Mostečaka, koji, uza sve spomenute razloge, podsjeća da je šezdesetih godina prošlog stoljeća bilo inicijative da se ta sela pripoje župi Jalžabet, ali je, čini se, bilo otpora, pa je to odgođeno. O tome je razmišljao i pokojni biskup Marko Culej.

Biskupova odluka ipak nije naišla na sveopće odobravanje jer je primio peticiju mještana Jakopovca i Kaštelanca sa 437 potpisa protiv izdvajanja njihovih sela iz župe Varaždinske Toplice i pripajanja jalžabetskoj župi. O tome je u pismu obavijestio župnika Mostečaka.

– Razumijem emocije vjernika koji žele ostati u župi u kojoj su bili niz godina. Iz njihova dopisa vidim da su to svjesni vjernici, koji pristupaju sakramentima i koji vole Crkvu. Stoga se nadam da će razumjeti brigu biskupa za vjernike i svećenike u našoj biskupiji. Vjernici iz sela Jakopovca i Kaštelanca ne idu nikamo, ostaju u svojim selima, a pastoralnu skrb imat će župnik iz Jalžabeta. Oni mogu ići na svetu misu kamo god žele, djeca mogu ići na vjeronauk i primati sakramente u župi koja im je prikladnija za pohađanje kateheze – kaže biskup Mrzljak

Ključne riječi

Komentara 1

KR
krka
19:46 06.01.2011.

Vješti maheri sa lokalne razine i ovdje dokazuju kak je lako manipulirati ovcama. Sami smo za to krivi i nek nam bude. To Vam dojde kao da selo blizu Zagreba maheri očeju pripojiti gradu Karlovcu. Sramota, uvijek se bavimo nevažnimm stvarima po onoj; od grma ne vidi šumu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije