Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Mješovita komisija razmatrala odnos nadbiskupa Stepinca prema SPC-u od 1941. do 1945.

Na sastanku je sudjelovao i u ime Svete Stolice predsjedao o. Bernardo Ardura, predsjednik Papinskog odbora za povijesne znanosti
22. travnja 2017. u 09:23 15 komentara 1044 prikaza
stepinac
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Odnos nadbiskupa Stepinca prema Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi od 1941. do 1945. - bila je tema četvrtog sastanka Mješovite komisije Hrvatske biskupske konferencije (HBK) i Srpske Pravoslavne Crkve (SPC), priopćio je Tiskovni ured HBK-a.

Sastanak Mješovite komisije Hrvatske biskupske konferencije i Srpske Pravoslavne Crkve, čija je zadaća zajednički razmotriti lik kardinala Alojzija Stepinca prije, za vrijeme i nakon II. svjetskog rata, održan je u Biskupskom dvoru u Požegi 20. i 21. travnja.

Na sastanku je sudjelovao i u ime Svete Stolice predsjedao o. Bernardo Ardura, predsjednik Papinskog odbora za povijesne znanosti. U svojstvu predstavnika Hrvatske biskupske konferencije sudjelovali su zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, mostarsko-duvanjski biskup mons. Ratko Perić, požeški biskup mons. Antun Škvorčević, znanstveni savjetnici s Hrvatskog instituta za povijest dr. Jure Krišto i dr. Mario Jareb. Kao predstavnici Srpske Pravoslavne Crkve sudjelovali su mitropolit zagrebačko-ljubljanski g. Porfirije Perić, mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije Radović, episkop bački g. Irinej Bulović, episkop slavonski g. Jovan Ćulibrk. Dr. Darko Tanasković, veleposlanik, stalni predstavnik Republike Srbije pri UNESCO-u, bio je spriječen sudjelovati u radu.

Kao pozvani stručnjaci srpsko-pravoslavnog dijela Komisije na sastanku su sudjelovali dr. Radmila Radić, znanstvena savjetnica na Institutu za noviju povijest Srbije u Beogradu, dr. Ljubodrag Dimić, profesor na Filozofskom fakultetu u Beogradu i dr. Milan Koljanin, viši znanstveni suradnik na Institutu za suvremenu povijest u Beogradu.

Peti sastanak Mješovite komisije održat će se u Podgorici, 7. i 8. lipnja 2017. na temu „Nadbiskup Stepinac i komunistički progon od 1945. do 1960“, navodi se u priopćenju.

>> Kardinal Bozanić: Stepinac je orijentir u djelovanju Crkve u Hrvatskoj

JAVIO SE IZ AUSTRALIJE
Geofizičar objasnio što se seizmološki dogodilo u Zagrebu 22. ožujka
Divaaa
BEAUTY OTKRIĆE
Konačno sam pronašla rutinu za čišćenje i njegu lica
  • Deleted user:

    Molim lijepo da osnuju i Mješovitu komisiju koja će razmatrati odnos SPC od 1941. do 1945....i posebno neka razmotre njihove "svece" i njihova "sveta djela"...

  • afer:

    Tko zastupa Hrvate pravoslavne vjere?

  • apolon:

    Ako je ovo rad mješovite vjerske komisije što tu radi jedan M.Koljanin njegove "znanstvene" teze su opće poznate naime tipično izvrtanje povijesnih činjenica i manipulacija istih sve u cilju što težih optužbi na račun pokojnog kardinala A.Stepinca ...tu prestaje svaki ... prikaži još!.Stepinca ...tu prestaje svaki racionalni dijalog!!!