Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 32
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
e-dražba

Mjesečno 800 zahtjeva za ovrhu nekretnina

Zagreb
Foto: Borna Filic/PIXSELL
08.09.2015.
u 17:00

Ako se na dvije dražbe ne pojave kupci, postupak se obustavlja jer vjerovnik ne može istu nekretninu ovršiti dvaput

Fina je na svojim web stranicama objavila prvih sedam ponuda za prodaju ovršenih nekretnina putem elektroničke javne dražbe. Javna licitacija preko interneta još nije održana jer su tek počeli teći rokovi unutar kojih se zainteresirani kupci mogu prijaviti za sudjelovanje, obići nekretnine i uplatiti jamčevinu.

Nov način

Prodaja putem elektroničke javne dražbe na snazi je od početka ove godine, ali do rujna nije bilo e-dražbi jer se predmeti primljeni do 31. prosinca 2014. prodaju prema starim uvjetima na sudovima, a tek sada pristižu prva rješenja za predmete primljene nakon 1. siječnja 2015. godine. Sudovi, inače, mjesečno zaprime oko 800 novih zahtjeva za ovrhu nad nekretninom, tako da će se Finin "Očevidnik nekretnina i pokretnina koje se prodaju u ovršnom postupku" brzo popunjavati. Za prve dvije nekretnine oglašene na e-dražbi ponude se primaju isti dan, 30. rujna. Jedna od njih je poslovna zgrada i dvorište u Martincima Zlatarskim, procijenjene na približno milijun kuna. Imovina u Martincima Zlatarskim na prvoj se dražbi neće smjeti prodati ispod 827 tisuća, a tko god pokaže interes da kupi taj prostor, morat će uplatiti oko 100 tisuća kuna jamčevine.

Nekretnina će biti prodana onome tko ponudi najviše, a ako ne bude zainteresiranih u prvom pokušaju, za njezinu će se prodaju pripremiti i druga dražba. Na isti dan počinje licitacija i za upola jeftiniju nekretninu u Hrašćinskom Kraljevcu, a oba je predmeta dostavio Općinski sud u Zlataru. Najjeftiniji od prvih sedam nekretnina iz e-dražbe je pašnjak unutar granica građevinskog područja u naselju Pomer kraj Pule procijenjen na 5000 kuna. Najskuplji je poslovni prostor i drvarnica na zagrebačkom Trnju procijenjeni na dva milijuna kuna, ali jučer za tu nekretninu nije bilo informacije kad počinje primanje ponuda, pa će biti naknadno dodana "po dostavi podatka od strane nadležnih tijela". Uz svaki predmet trebao bi biti opis nekretnine, utvrđena vrijednost, rokovi, iznos jamčevine, vrijeme razgledanja, fotografije i slično. Informacije o nekretninama nalaze se na web stranici Fine.

Sprečavanje manipulacija

Općinski sudovi i dalje ostaju prva i najvažnija institucija na kojoj se donosi rješenje o ovrhama nekretnina, ali prodaja se iz njihovih sudnica seli na internet kako bi izbjegli pogodovanja i slične manipulacije koje su uočene u postupku prodaje. Sudovima mjesečno stiže oko 800 novih zahtjeva za ovrhu nekretnine, ali ne završe svi na javnoj dražbi jer mnogi dužnici plate dug, nagode se s vjerovnicima ili osporavaju legalnost ovrhe. Od početka 2010. do kraja 2014. godine na sudovima je pokrenuto 126.378 ovrha nad nekretninama, a bez stana ostalo je oko 5500 dužnika. Posljednjih godina vjerovnici se značajnije okreću ovrhama na novčanim sredstvima jer su brže i efikasnije, a prema najnovijim podacima, u blokadi je zadnjeg dana srpnja bilo 320.619 građana koji duguju 34,1 milijardu kuna. Otkako je 1. siječnja 2011. ovrha na novčanim sredstvima prebačena na Finu, vjerovnici su od građana naplatili 25,9 milijardi kn potraživanja. Dugovi će još dugo pritiskati stotine tisuća građana, a kad su u pitanju ovrhe nad nekretninama, važno je naglasiti da ako se ni na jednoj od dvije dražbe ne pojave kupci, postupak se obustavlja jer vjerovnik ne može istu nekretninu ovršiti dvaput.

>> Poplava ovrha nad nekretninama: U 5 godina oduzeta 5542 stana

>> Fina će na internetu prodavati ovršene nekretnine

Ključne riječi

Komentara 4

R0
R00kie
17:45 08.09.2015.

pravila se moraju postovati i racuni se morajuplacati. nitko ne razmislja kako je strani kojoj dug nije isplacen. u zapadnim zemljama bi vam kozu oderrali ali bi se naplatili

DD
ddh
07:36 09.09.2015.

Pa odkud sad to. "Führer" Milanovic je jucer izjavio, kako je Hrvatska sredjena drzava i kako sve jos nije bas najbolje, ali je dobro, a sekretarica SKOJ-a, Pusicka ( HNS i nije nis drugo, nego na neki nacin SKOJ-e, SDP-a)) je izjavila, da drzava raste. Radmanovi Jutelovci su odmah kolportirali tu vijest, a Munizaba se je pozurila nebi li brzo sa ekipom snimatelja dokumentirala, kak suda teku med i mlijeko. I vidi vraga. Sad odjedamput se povecava i broj blokiranih i broj ovrha kao i broj onih koji zbog ovrha gube krov nad glavom. A ovrha jos k tomu provodi bastion komunizma i neradnika zwang FINA. I to putem interneta, da nitko nemre nekaj prigovoriti. Nema kaj nema, Alice je tu u zemlji cudesa, pa se i sekretarica Pusic vjerojatno vidi kao Alice.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije