Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Zanimljivosti

Mjesec je, zbog suncostaja, bio vrlo visoko

Jučerašnja je pomrčina Mjeseca bila tek druga takva u posljednja dva tisućljeća
21. prosinca 2010. u 18:24 20 komentara 5 prikaza
'A total eclipsed moon is  seen from Silver Spring, Maryland, on December 21, 2010. This eclipse takes place just hours before the December solstice, which marks the beginning of northern winter and s
Foto: 'JEWEL SAMAD'
Pogledajte galeriju 1/9

Ljudi koji češće gledaju u nebesa širom svijeta malo su spavali u noći s ponedjeljka na utorak. Mnogi su i ozebli samo da bi posvjedočili iznimno rijetkoj pojavi: potpunoj pomrčini Mjeseca za zimskoga suncostaja. U nas se nije mogla vidjeti do kraja jer je potpuna pomrčina počela jučer ujutro u 8.41 pa se prizor izlaska Mjeseca iz Zemljine crvenkaste sjene rastopio u plavetnilu neba – tamo gdje ga se od oblaka uopće moglo vidjeti. Događaj je trajao ukupno otprilike tri i pol sata od trenutka kada je Zemljina crvenkasta polusjena načela puni Mjesečev krug, sve do trenutka kad je on ponovno zasjao svojom bjelkastom svjetlošću.

Nebeski se događaj najbolje mogao promatrati u Americi, na pacifičkim otocima i istočnim dijelovima Azije te u sjevernijim dijelovima Europe u kojima najdulja noć u godini traje gotovo do podneva.

Pomrčina Mjeseca i nije tolika rijetkost, ali se igrom staza nebeskih tijela vrlo rijetko podudare puni mjesec (glavni uvjet za pomrčinu) i zimski suncostaj, kada je Mjesec prividno vrlo visoko na nebu. Posljednji put takva je podudarnost bila 1638. godine, a uopće druga takva u posljednjih 2000 godina.

Potres koji je pogodio Zagreb uzrokovao veliku štetu u Đorđićevoj ulici
10 PITANJA O POTRESIMA
Što znači kad je dva dana mirno, a onda cijelu noć tutnje mali potresi?
Imunitet – snaga svakog organizma
PROMO
Imunitet – snaga svakog organizma
  • Cheesus:

    jeste vi završili osnovnu školu?

  • -obrisani-:

    Stalo je sunce....STALO JE SUNCEEEEEEEEE....možda i nebo padne...aaaaaaa....bježmoooooo

  • -obrisani-:

    Pomrcina Mjeseca je nista prema ...suncostaju. Suncostaj ....ako ja znam sto mu to znaci....