Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 73
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROTUKANDIDAT

Mitt Romney najistaknutiji republikanski kandidat

Mitt Romney
23.02.2010.
u 08:54

Na skupu Republikanske stranke u Washingtonu bivši guverner Massachussetsa oštro je napao Obamu i stekao unutarstranački ugled koji ga čini najvjerojatnijim predsjedničkim kandidatom na izborima 2012.

Guverner Massachussetsa već je istaknuo svoju kandidaturu 2008., ali je na unutarstranačkim izborima nakon početnih uspjeha odustao da ne bi dijelio stranku i dao svoju podršku Johnu McCainu. No, nakon žestokih napada na sadašnjeg demokratskog predsjednika na skupu konzervativnih aktivista u Washingtonu u nedjelju, Romney kreće na turneju po 18 saveznih država promovirajući svoju novu knjigu "Bez isprike: argumenti za američku veličinu" i de facto počinje kampanju za sljedeće predsjedničke izbore.

Prije pojave Sarah Palin taj 63-godišnji pripadnik Crkve Svetaca posljednih dana (Mormon) smatran je najvjerojatnijim kandidatom za McCainova podpredsjednika na prošlim izborima. Dok Sarah Palin uživa veliku podršku kod ekstremnih neokonzervativaca, tzv. čajankara, Romney ima ugled mnogo uspješnijeg političara i iznimno vještog poslovnog čovjeka, koji je na čelu Organizacijskog odbora spasio Zimske olimpijske igre u Salt Lake Cityju 2002. od financijske propasti i uspio od 2003. do 2007. u Massachussetsu proračunski deficit od 3 milijarde dolara pretvoriti od suficit od 700 milijuna.

Prije ulaska u politiku, Romney je studirao na koledžu Brigham Young i kasnije na Harvardu i diplomirao s najvišim ocjenama te prikupio osobno bogatstvo koje se procjenjuje na oko 250 milijuna dolara. Njegov otac bio je guverner Michigana, ministar stanovanja i urbanizma u Nixonovoj administraciji i kandidat na unutarstanačkim izborima republikanske stranke za predsjedničkog kandidata 1968., a majka mu se 1970. kandidirala za Senat.

Nakon odustanka na unutarstranačkim izborima, Mitt Romney nije raspustio svoj izborni stožer i ostavio je cijeli propagandni stroj spremnim za sljedeću kandidaturu. Taj stožer stavio je na raspolaganje republikanskom kandidatu Scottu Brownu, koji je u utrci za mjesto iz Massachussetsa u Senatu (upražnjeno smrću Teda Kennedyja) neočekivano žestoko porazio demokratsku protukandidtkinju.

Premda ne pripada krajnjoj desnici (njegov otac ugrozio je svoj položaj u stranci zalažući se za jače mjere protiv rasne neravnopravnosti), Romney pred okupljenim republikancima nije birao riječi opisujući sadašnjeg predsjednika. Budući da je neposredno prije tog skupa bio na ZOI u Vancouveru, ispričao je i sljedeći vic: "Znate li da je Lindsay Vonn oduzeta medalja u spustu? Procijenjeno je da Barack Obama brže ide nizbrdo od nje!"

Međutim, sudeći po postupcima Romneyevog "pulena" Scotta Browna, politička borba u krizi neće prijeći u golo strančarenje. Naime, netom izabrani Brown, ključni 41. republikanac koji znači da demokrati u Senatu nemaju apsolutnu većinu, bio je jedan od trojice republikanaca koji su podržali demokratski prijedlog zakona o novim radnim mjestima i spriječili njegovo blokiranje. (Rekao je da "taj prijedlog zakona ima mnogo mana, ali ljudima toliko treba posla da je bolji nego ništa".)

Premda je Romney kao Mormon žestoko protiv ne samo istospolnih brakova nego i ozakonjenja bilo kakvog oblika partnerstva, tijekom njegovog mandata su u Massachussetsu ozakonjeni istospolni brakovi; on je samo uspio u tome da se stanovnicima drugih država u kojima je istospolni brak protuzakonit ne dopusti sklapanje braka u Massachussetsu (ukoliko se ne dosele za stalno). Po pitanju služenja homoseksualaca u vojsci, Romney se zalaže za nastavak dosta krizirane politike iz Clintonova vremena ("ne pitaj, ne govori"), a po pitanju pobačaja je od nekadašnjeg zagovornika prava žene na izbor postao zagovornik "prava na život" (ali inzistira na ostavljanju mogućnosti pobačaja u slučajevima silovanja, incesta i ugroženosti zdravlja majke).

Komentara 3

UK
Ugo Kajvez
12:02 23.02.2010.

Ovak je velika bila, ... ali mi pobegla !! ........

OB
-obrisani-
07:26 24.02.2010.

Ma nema on sanse pored Palinke,na kraju krajeva tko ce biti predmet zajebancije na \"Saturday night live\"

UK
Ugo Kajvez
12:05 24.02.2010.

Bez obzira tko pobjedi tko ne ... same crap different packaging ....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije