Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LEGENDE

Mitska čudovišta u službi turizma

19.03.2009.
u 16:11

Dopleri, vampiri, coprnice, mesari koji od djece izrađuju kobasice, zločesti ljudi koji kradu djecu, osljepljuju ih i tjeraju na prošnju...

Zlo među nogama
Tim su pričama roditelji nekad plašili djecu. No, najveći strah izazivao je pesjanek, dravsko čudovište s jednim okom na sredini čela - kaže Franjo Žeželj Mustak iz Preloga, koji se sjeća legende o pesjaneku, koja bi danas, nakon stotinu godina, mogla postati nezaobilazni dio turističke ponude, poput pozoja, koji, prema drugoj legendi, spava ispod Čakovca.

Franjo Žeželj Mustak zapamtio je slikovit opis dravskog čudovišta, koji bi se, na kajkavskom narječju, mogao samo prepisati u turističke letke.

- Žoto lice kak dve polovice zrele tikve, na glavi lasi zeleni kako mehenj, prsti dogi kak vrbovo protje, stopala žablja, duž hrpta peraja s kratkim gušterovim repom, prsa kak konjska griva, veljko črevo, med nogami zlo kak općinskom biko. Dok z vode dojdejo vun, zarožđiju kaj s hiži črepi curiju. Kradejo deco, zagotiju i deneju prvčit na melinski lanec. Kradejo i dekle i mlade snehe štere se na večer tepejo.

Kaj delaju ž njima, ne zna nišče, potlik su one neme - opisuje taj kroničar gradskih zbivanja i slikar, član Likovne udruge donjeg Međimurja. Pesjaneka mu je 1967. godine opisao Josip Dretar. Postoji čak i opis fašničke maske. Predsjednik preloške Turističke zajednice Ivan Gradečak ne dvoji u to da bi se legenda o pisjaneku mogla iskoristiti u turističke svrhe.

- To je vrlo zanimljiva priča, koje se i ja sjećam iz djetinjstva, kad su nas roditelji plašili. Želimo izraditi maskotu prema opisu Franje Žeželja - kaže Gradečak.

Rep ispod crkve
Ostvare li se želje, i Prelog bi mogao dobiti svoju legendu, baš kao što Čakovec ima svoju o pozoju (zmaju), čija se glava nalazi ispod Starog grada, a rep ispod crkve svetog Nikole.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije