Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Mitropolit Jovan: Razgovarao sam s Gotovinom, ne mogu reći o čemu

U SPC-u u Zagrebu generala Gotovinu doživljavaju kao izrazito pozitivnu osobu, čovjeka visoka morala
22. prosinca 2012. u 11:11 45 komentara 20 prikaza
'Croatian ex-general Ante Gotovina stands in front of a taxi as he leaves his apartment in Zagreb on November 17, 2012, a day after he returned home as the ICTY dramatically cleared them of committing
Foto: Reuters/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Na svečanom primanju kod predsjednika države Ive Josipovića većina je gledala isključivo kamo se kreće i s kime razgovara general Ante Gotovina pa su mnogi tako primijetili da se on u poduljem razgovoru zadržao s mitropolitom zagrebačko-ljubljanskim i cijele Italije Jovanom (Pavlovićem). General Gotovina i mitropolit Jovan srdačno su se pozdravili. General Gotovina to je učinio s mnogo poštovanja, a mitropolit Jovan s velikom srdačnošću.

– Ja sam vam bio u “popovskoj grupi”, odnosno s kardinalom Bozanićem i ostalim svećenicima te vjerskim osobama. Razgovarao sam s generalom Gotovinom, ali vam ništa ne mogu reći iz toga razgovora – rekao nam je jučer mitropolit Jovan kada smo ga pitali o čemu su njih dvojica razgovarala.

Međutim, iz krugova bliskih Srpskoj pravoslavnoj crkvi ipak doznajemo da srdačnost koja se mogla vidjeti i na licu generala Gotovine i mitropolita Jovana nije bila puka formalnost. U SPC-u u Zagrebu generala Gotovinu doživljavaju kao izrazito pozitivnu osobu.

– Vidi se po svemu da je riječ o čovjeku visoka morala, koji nije opterećen prošlošću nego svima poručuje da se okrenu budućnosti. Izraziti je pozitivac i simpatiziramo ga – rekli su nam naši sugovornici u SPC-u.

General Gotovina i mitropolit Jovan razgovarali su, kako doznajemo, o potrebi još veće suradnje i zajedništva, a napose većeg rada na pomirenju i dijalogu hrvatskog i srpskog naroda. To, dakako, nije ništa novo, jer je poznato da je general Gotovina drugi dan nakon svoga povratka u intervjuu srbijanskom Kuriru iskreno pozvao izbjegle Srbe da se vrate svojim domovima.

– Poručujem im da se vrate u Hrvatsku. Oni su građani Hrvatske, to je njihova domovina kao što je i moja – poručio je tada general Gotovina, dodavši da mu je teško pozvati nekoga da se vrati svojoj kući jer je prirodno da se mogu vratiti svome domu, a ne da ih netko poziva u vlastiti dom.

Bila je to poruka koja je iznenadila mnoge, baš kao što je i podulji razgovor s mitropolitom Jovanom na primanju kod predsjednika Josipovića na sebe privukao mnoge poglede.

Državni vrh rado viđen gost u SPC-u Mit

Državni vrh rado viđen gost u SPC-u

Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Jovan među rijetkim je episkopima Srpske pravoslavne crkve koji je prihvatio put dijaloga i pomirenja nakon ratnih razaranja i vratio se u svoje sjedište u Zagreb. Premda mu nije bilo lako prvih poslijeratnih godina, mitropolit Jovan izdržao je mnoge napetosti i uspio uspostaviti dijalog s političkim vlastima i javnošću.

Zahvaljujući tome, SPC ne uživa samo formalna prava kao i sve ostale vjerske zajednice u Hrvatskoj (koji su verificirani i ugovorima s državom), nego aktivno sudjeluje u izgradnji hrvatskoga društva. Najbolji je primjer za to ovogodišnje otvaranje pravoslavne gimnazije na zagrebačkom Svetom Duhu, ali i dobri odnosi mitropolita Jovana i suradnika s vlasti u Hrvatskoj, čiji najviši predstavnici, poput predsjednika države ili premijera, redovito sudjeluju na važnim crkvenim slavljima.

NEVJEROJATNO!
Fotografija s vjenčanja otkrila tajnu njezina supruga: 'Posumnjala sam kad sam vidjela muževe sestre'
Ranoranilac ili noćna ptica?
Noćna sova - Kako večernji tip ljudi preživljava u jutarnjem svijetu?
 • Avatar emilsali
  emilsali:

  Karamarko otvoreno trazi veci uticaj Klera u svim drzavnim institucijam RH

 • dejure:

  savojski - može on diti dobrična, ne osvrtati se na srpska zlodjela i planove velike srbije, ali put bez kažnjavanja agresora i sagledavanja svih njegovih zlodjela, planova i budućih namjera, put je u pakao

 • snjezni:

  Svima želim sve najbolje za blagdane. Pozz..