Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 78
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sućut biskupa Škvorčevića

Mitropolit Jovan dao je važan doprinos kulturi dijaloga

antun škvorčević i JOvan
Dušan Mirković /Pixsell
04.04.2014.
u 19:57

U vremenima kada nisu svi znali pronaći dovoljno evanđeoske mudrosti i izbjegavati zaoštravanje međusobnih odnosa, mitropolit Jovan bio je osoba koja je dala važan doprinos kulturi dijaloga, civilizacijskim nastojanjima na našim prostorima te zavrjeđuje posebno poštovanje i zahvalnost – podsjetio je biskup Škvorčević

 Prigodom smrti zagrebačko-ljubljanskog mitropolita Jovana Pavlovića požeški biskup Antun Škvorčević uputio je sućut vjernicima njegove eparhije.

         -Dok se opraštamo s cijenjenim mitropolitom Jovanom, želio bih izraziti zahvalnost za sve  ljudsko i kršćansko što sam imao prigode iskusiti u susretima s njime od 1984. do danas,  ponajprije u svojstvu tajnika Odbora za pripravu Nacionalnog euharistijskog kongresa, zatim tajnika Vijeća za ekumenizam i dijalog Jugoslavenske biskupske konferencije, potom Hrvatske Biskupske konferencije, a zatim i predsjednika toga Vijeća. Visokopreosvećeni bio je tijekom trideset godina otvoren sugovornik o važnim pitanjima pravoslavno-katoličkog suživota u Republici Hrvatskoj, međusobnog poštovanja i nastojanja da se ne zaborave teški događaji u hrvatsko srpskim odnosima u nedavnoj prošlosti, ali ne dopusti da budemo zarobljenicima zla, nego snagom evanđeoske ljubavi i praštanja gradimo našu zajedničku sadašnjost i budućnost – poručio je u pismu sućuti požeški biskup.

Podsjetio je kako su uz suglasnost mitropolita Jovana, započeli 1984. s ekumenskim molitvenim susretima u zagrebačkim crkvama, a nakon mučnog ratnog iskustva u samostalnoj Republici Hrvatskoj nastojali tragati za novim oblicima zajedničkih nastupa, sve do otvorenosti za suradnju između Pravoslavne gimnazije u Zagrebu i katoličkih škola.

-Rado sam s Visokopreosvećenim dijelio stavove o tome da nam je u suvremenim okolnostima našega društva potrebno graditi međusobno povjerenje, širiti prostore suradnje, zauzimati se da Hrvati i Srbi, katolici i pravoslavni, kao i svi drugi građani Republike Hrvatske mogu ostvarivati jednaka prava i slobode te izgrađivati svoju domovinu. U vremenima kada nisu svi znali pronaći dovoljno evanđeoske mudrosti i izbjegavati zaoštravanje međusobnih odnosa, mitropolit Jovan bio je osoba koja je dala važan doprinos kulturi dijaloga, civilizacijskim nastojanjima na našim prostorima te zavrjeđuje posebno poštovanje i zahvalnost – podsjetio je biskup Škvorčević poručivši da će mnogi katolici moliti za metropolitovu dušu.

        

 

Komentara 1

Avatar prckoostajeprcko
prckoostajeprcko
09:33 06.04.2014.

jako je dao svoj doprinos pogotovo početkom 90-ih u pokušaju stvaranja velike srbije i sprečavanjem rata i pobune srba u hrvatskoj ..... pa da nepišem dalje šta je on tek mislio o hrvatskoj i o nama ....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije