Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
plave kuverte

Mitom se upisalo 25% đaka, ispite kupuje 17% studenata

'19.09.2008.....zagreb...unu....heinzlova ulica policijska postaja.policija privodi osumnjicene profesore,asistente,posrednike i studente koji su razotkriveni u akciji indeks.Photo: Marko Prpic/Vecern
'Marko Prpic/Vecernji list'
15.10.2012.
u 19:41

Anketa među 250 ispitanika otkrila da ih se osam posto poslužilo korupcijom kako bi im prošao diplomski rad

Svaki četvrti školarac u nas poslužio se podmićivanjem kako bi se upisao u željenu srednju školu ili na fakultet. Da kupuje i ispite priznaje čak 17 posto studenata, a korupciji ni tu nije kraj. Za 8% ispitanika, u anketi portala Educentar, plava je kuverta bio način da im prođe završni ili diplomski rad. Iako, prolaz se ne kupuje uvijek snopom novčanica.

– Profesor je dopustio prepisivanje na ispitu studentima koji su kupili njegovu knjigu – iskustvo je jednog ispitanika, dok je profesora \'podmazao\' preko mamina radnog mjesta.

– Nisam imao uvjete za izlazak na ispit, no mama mi radi u bolnici pa je profesoričinoj kćeri sredila pregled bez čekanja.

Oko 16 posto anketiranih svjedočilo je i da je poznanstvo bilo jamstvo da netko dobije bolju ocjenu. Kako bilo, s nekim oblikom korupcije tijekom školovanja suočilo se čak 67 posto od 250 anketiranih. Ne iznenađuje da mnogi stasaju u odrasle ljude sa zaključkom: malo novca nikada ne škodi da se proguraš. Preostalih tridesetak posto, koji se u školovanju nikada nisu sreli s korupcijom, smatra kako \"oni koji znaju ne trebaju mito za prolaz\".

Komentara 25

AB
abram
19:45 15.10.2012.

...naravno...postotak je sigurno i veći....a mi i dalje smanjujmo plaće profesorima...

OG
Oger
19:49 15.10.2012.

A sve su to Hrvati, katolici. Ne bi oni nikoga prevarili, boze sacuvaj.

K1
k1milica
21:06 15.10.2012.

oruzja za masovnu edukaciju

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije