Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 101
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZDRAVE NAVIKE
Povratak na članak

Tvrdnja o 10.000 koraka dnevno za zdraviji život izmišljena je 1964. Provjerili smo je li to mit

Kojih bismo se smjernica za zdrav život, utemeljenih na znanosti i struci, trebali svi pridržavati?

Komentari 7

Avatar Cohen
Cohen
10:02 24.02.2023.

Dobra ideja da se preispitaju ovi mitovi. Kod izražavanja količina koje se preporučuje koristiti za voće, povrće, sol i šećer valjalo bi operirati s kvantificiranjem koje svi razumiju. Gramaža soli i šećera dozvoljena dnevno ne znači nam ništa. Treba to izraziti u čajnim žlićicama, meri koja nam je jasnija. "Porcije" za kvantificiranje voća i povrća "5pet porcija dnevno") također ništa ne znače. Koja je količina u jednoj porciji? Bez tog objašnjenja čini se da ne bismo mogli pojesti ništa drugo ako 5 puta jedemo voće-povrće. Isti problem mjerenja se javlja i kad se o količinama govori u šaljicama. Koliko je to "jedna šaljica" u ml, ili gr? Male šaljice ili lončić od 2,5-3 dcl?

VL
Avatar messerschmidt
messerschmidt
10:52 24.02.2023.

Čovjeku je dosta da jede koliko može ali samo jednom na dan, ko cucak i svi problemi s kilažom riješeni.

VL
BJ
bjmaro
12:36 24.02.2023.

Da, treba stvoriti mit o koracima . Koraci su sve. Gurate krivu logiku (dobro se voziti avionom ,a jedino ne valja ako padne). Ovdje ne govorimo šta je zdravo za pijance,ovisnike.

VL
MO
montello
12:59 24.02.2023.

Kretanje zdravlje

VL
Avatar javorko
javorko
11:19 24.02.2023.

meni sigurno nece nutrcionist koji je polozio tecaj a dobio fakt diplomu pricati o necemu sta ja znam dok ona nije ni bila zaceta..

VL
Avatar Psychlist
Psychlist
12:24 24.02.2023.

Puno priče, ali uglavnom "u ništa" jer smo mislim svi svjedoci da svake godine sve više ljudi za gibanje koristi pomoćno sredstvo - odnosno automobil. Polako ali sigurno napredujemo prema WALL-E distopiji gdje će ta ista vozila biti sredstva za invalide. U isto vrijeme grade se tržni centri predviđeni naravno za automobilski promet. Usput su propali svi mali obrti predviđeni za pješake i bicikliste. Interesantno je kako u masi pametnih, intelektualaca i inih djelitelja pameti nitko ne potencira ovu temu.

VL
Avatar razmaknica
razmaknica
12:45 24.02.2023.

čovjek je 60% mišićno tkivo...%%% voda i tako bla bla......što bi se reklo vježba za tijelo jer bez vježbe nema niti mišića.....koliko kome je potrebito...samo još jedna od tema da bi novinari imali šta pisati i pametni pametovati.....

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.