Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mističari koji mole za spas svih duša
Povratak na članak

Tko su karmelićani, red kojem pripada novi gospićko-senjski biskup o. Zdenko Križić?

Potiču s izraelske gore Karmel, a ni u suvremenosti se nisu odrekli pustinjačkog duha

Komentari 26

Avatar delminium
delminium
22:01 06.04.2016.

Iskreno mi je žao sto nestaju Benediktinci. Ima ih još par kao i časnih sestara.

VL
BA
barbaizamerike
03:15 07.04.2016.

moje iskrene pohvale karmelicanima sa kojima sam vezan na neki poseban nacin

VL
NI
Nikomah95
22:59 06.04.2016.

Samo riječki hvale za karmelićane u Remetama, posebno za župnika o. Antonija. Svećenici koji se doista brinu o svojim župljanima koji ih izuzetno cijene i vole.

VL
TO
Tomislav
08:34 07.04.2016.

Koga boli za ovo. Bolje dajte Maju Suput.

VL
Avatar ciklama
ciklama
00:52 07.04.2016.

vole papati karamele..??

VL
AT
Atlantis1
17:24 07.04.2016.

Papa voli prave krscane na biskupskim pozicijama, a ne glasnogovornike nacije, tj politicare u crkvenim odorama. Mozda jer je i sam prije svega pravi krscan, sto je dosta rijetka pojava u crkvenoj hijerarhiji.

VL
PA
partizancina
09:35 07.04.2016.

.....globalisti....

VL
MA
marmars
23:07 06.04.2016.

Bili smo na jednom izletu i upoznali slučajno te redovnike koji su nas pozvali u goste u njihov dom. Oduševljeni smo njihovim sebedarjem, misijom pomaganja (ovo su bili otvoreni karmeličani) Zbilja impresivno, a tako samozatajni i nikome medijski zanimljivi. No, Božje oko sve vidi.

VL
NE
nemanatrag
07:30 07.04.2016.

"Život u izolaciji, kontemplaciji, molitvi i odricanju"....ukratko smrt prije smrti. Postoji li statistika uspješnosti njihove molitve? Uspješna koliko i vračanje protiv uroka....

VL
MA
MAGNACARTA
20:01 07.04.2016.

Karmelski škapular - pobožna prijevara Pročitao sam jedan bizaran tekst iz glasa koncila. Vjerujem da samo Bog donosi sreću i nesreću, a ne relikvije i slične stvari tipa škapulari itd... Nemogu shvatiti odakle su izvukli sljedeću besmislicu: "Tko obuče Škapular,ar, biva stoga uveden u zemlju Karmela da se hrani njenim plodovima, te kuša slatku i majčinsku prisutnost Marije, u svakodnevnom nastojanju da se iznutra obuče u Isusa Krista, te ga očituje u sebi živim za dobro Crkve i čitavog čovječanstva". Još je nevjerojatnije da ga je uveo dosjetljivi engleski fratar Simon Stock 1215.g. Čak je išao i dalje te tvrdio da mu ga je dala sama "blažena djevica Marija", te mu čak rekla da oni koji ga nose nikada neće patiti od "vječne vatre"... Meni zvuči nevjerojatno... a vama? Dekret pape Pavla V. od 11. veljače 1613 - koji je na snazi i danas - ističe da »Crkva jamči svojim autoritetom da se oni koji nose škapular, sukladno odredbama, mogu nadati posebnoj Marijinoj pomoći za što brži izlazak iz čistilišta«. Vjerojatno se pitate što je to škapular? „Škapular je u srednjem vijeku bio posebni dio kratke gornje odjeće, bez rukava, otvoren s obje strane, koji je osim ramena pokrivao sprijeda prsa, a straga leđa sve do bubrega. Radi zaštite od nevremena znali su mu dodati i kapuljaču. Ime škapular je dobio od latinskog naziva za ramena "scapulae", jer se preko ramena nosio.“ - link “Dekretom pape Pia X od 1910. moguće je zamijeniti škapular (odijelce) sa škapularskom medaljicom, pod slijedećim uvjetima: da ta medaljica s jedne strane nosi lik Blažene Djevice, a s druge strane Presvetog Srca Isusova; da prvi blagoslov i odijevanje škapulara ne budu s medaljicom, nego s odijelcem.” - link Zanima me kada će ljudi napokon okrenuti leđa tim bajkama i prihvatiti Isusa Krista kao poglavara sveopće crkve, jedinog Spasitelja i Otkupitelja, te jedinog posrednika između Boga i ljudi. Kada će napokon okrenuti leđa onima koji istini okreću leđa? Cijela ta priča podsjeća me na Johana Tetzela, koji je prodavao oprost za novac u papino ime. Kada je Šimun Mag ponudio apostolima novac, kako bi dobio moć da čini čuda, Petar mu je odgovorio: "Neka ide u propast tvoj novac zajedno sa tobom, jer si vjerovao da dar Božji možeš kupiti novcem" (Dj 8,20). Ipak tisuće su Tetzelovu ponudu radosno prihvatile, zlato i srebro teklo je u njegovu blagajnu. Tako je i danas, spasenje (odnosno oprost) koje se može dobiti za novac, pokoru, škapulare, krunice, duga hodočašća i kipove, više je traženo nego ono za koje je potrebno pokajanje, vjera i odlučan napor da se čovjek odupre grijesima i pobijedi ih. Grešnika može spasiti samo pokajanje pred Bogom i vjera u Krista. Kristova milost nemože se kupiti, niti se Boga može podmititi.

VL
KA
kapelica
07:48 07.04.2016.

Kad će zadarskog nadbiskupa puljića smijenit vise

VL
K0
KONJINA4.0
23:20 06.04.2016.

Meni je jedino fascinantno kako postoje jedino ženski klauzurni samostani... Jedini pravi (koji žive tim načinom života) pustinjački red (muški )danas jesu kartuzijanci, svi ostali žive manje-više istim načinom života: župe, mise, ispovijed, blagoslovi, sakramenti, sprovodi. Mislim da u španjolskoj postoji jedini samostan u svijetu reda sv. Jeronima, također pustinjaci, ali nemam pojma jesu još živi.

VL
IB
iva.begovic
22:04 06.04.2016.

Ne znam tko su Karmelićani niti mi je to zanimljivo. Na naše živote daleko više utječe crkveni red Most koji ima zadaću kroz političko djelovanje čuvati financijske i ostale pogodnosti koje uživa Katoličke crkva u Hrvatskoj. Kadgod su interesi crkvee bili ugroženi oni su našli načina od Dominikanskog reda, inkvizicije, uništenja Katara, Templara i sl. I Most u osnovi nije politička stranka nego jedna takva prilagodba Crkve u svrhu očuvanja njihovih interesa.

VL
VE
velikazmija
21:10 06.04.2016.

pa i spc ima isto neko brdo di idu one žene koje imaju problema s oplodnjom i tamo je izliječe - čim sijednu na tu stijenu- dali ste to ikad čuli u rimokatoličkom nauku- slobodan sam reći da hrvate ne možete više kalemiti nekim novim pravcima ja sam mišljenja da je ovo pape socijaliste autogol-

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.