Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Deset puta veći od Zemlje

Misteriozni 'Planet X' uzrokovat će apokalipsu Zemlje već ovaj mjesec?

Svemir
Foto: NASA
1/4
10.04.2016.
u 09:36

Dr. Danile Whitmire tvrdi da 'Planet X' pomiče veliki broj asteroida iz Kuiperova ili kometnog pojasa pa time približava moguću kataklizmu Zemljana. Znanstvenici iz instituta CalTech kažu da ne postoji vjerodostojan dokaz za te tvrdnje

Novo otkriće "Planeta 9" na kraju našeg solarnog sustava potaknulo je zanimanje ljudi diljem svijeta, a zbog položaja u svemiru često se naziva i "Planet X" ili Nibiru.

Misteriozni "Planet X" potječe iz starih mitologija, a prema tvrdnjama američkog astrofizičara ovaj mjesec trebao bi uzrokovati veliku katastrofu Zemlje, piše RT

Prije 27 milijuna godina ovaj skriveni svijet navodno je već uzrokovao masovno izumiranje, koje bi se moglo ponoviti.

 

Dr. Danile Whitmire, umirovljeni profesor tvrdi da 'Planet X' pomiče veliki broj asteroida iz Kuiperovog ili kometnog pojasa, pa time približava moguću kataklizmu Zemljana. Istraživanje je objavio u publikaciji Royal Astronomical Society.

Katastrofa ove vrste događa se jednom svakih 27 milijuna godina, pa se nagađa mogućnost ponavljanja.

- Osjećam se pozitivno zbog novih dokaza o postojanju 'Planeta 9', ali trenutne procjene nisu potpuno u skladu s našim modelom 'Planeta X'. - ispričao je Whitmire za MailOnline.

- Postoji mogućnost da manji planet u blizini objasni nepravilnosti u orbiti Kuiperovog pojasa i njegovih objekata - dalje nastavlja. Vjeruje i da je 'Planet X' deset puta veći od Zemlje.

Iako astronauti nisu službeno vidjeli 'Planet X', istraživanje instituta CalTech predviđa njegovo postajanje. Do zaključka su došli analizom objekata koji plutaju oko spomenutog planeta.

Astrofizičari Konstantin Batygin i Michael E. Brown iz CalTecha demantiraju izjavu doktora.

- Whitmire desetljećima nagađa da postoji daleki i veliki planet koji gura komete, a mora imati orbitalni period od 27 milijuna godina - kaže Brown za Discovery.

Kažu da bi spomenutim tajanstvenim tijelima trebalo 15 000 godina za takve pojave, što je suprotno od teorija doktora. Iz CalTecha ipak tvrde da ne postoji dovoljno vjerodostojan dokaz koji ukazuje da Planet X postoji.

>> Znanstvenici tvrde: Sve je više dokaza, na rubu Sunčeva sustava je Planet Devet

Ključne riječi

Komentara 84

NI
NikadViše
10:44 10.04.2016.

Večernji, bar se naučite ispravno prepisivati. As massive as (mase nečega) i as large (big) as (veličine nečega) su dvije vrlo različite stvari. Dakle, po trenutnim teorijama, Planet Nine ima oko četiri puta veći promjer (veći, ako baš hoćete) od Zemlje i oko deset puta je masivniji. Nekada su novinari trebali nešto i znati. Ova suvremena piskarala su sramota za novinarstvo. Vratite se vi obrađivanju zemlje (malim slovom), a znanost prepustite onima koji ju razumiju.

LU
Lujo123
10:02 10.04.2016.

Jedini ko može izazvati apokalipsu na Zemlji je pupavac u zajednici sa becnom soroš, milančetom &comp. Predlažem da se te štetočine lansira na taj planet, da se vrata zaključaju i ključ baci u WC i pusti voda!!

ER
Erick
09:57 10.04.2016.

Sada mi to Vecernji otkriva, zasto mi to niste javili barem godinu dana ranije, kako cu potrositi sve novce samo za mjesec dana.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije