Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 152
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Andrej Plenković:
Povratak na članak

'Mišljenje europskog odvjetnika korak prema dogovoru sa Slovenijom'

Komentirajući mišljenje Estonca Priita Pikamaea, hrvatski premijer Plenković poručio je da Hrvatsku i Sloveniju puno više toga spaja u odnosu na jedno otvoreno pitanje iz vremena kada su bile republike u sastavu federalne Jugoslavije.

Komentari 8

IP
iphone8
18:51 11.12.2019.

Slovenci ponovno pokusavaju progurat arbitrazu ali ne nailaze na poztivan odgovor od europskih celnika i Europske Unije

VL
ŠN
šnicl
18:53 11.12.2019.

Izgleda da je medusobni dogovor dviju drzava jedino rijesenje

VL
LU
Lui
19:36 11.12.2019.

Slovenci su se vec dovoljno iskompromitirali arbitrazom

VL
DU
Deleted user
21:50 11.12.2019.

Zasto su mnoge drzave svijeta svoje granicne sporove rjesavali na Medunarodnom sudu jedino mi trazimo probleme s dogovorima ili bilateralnim dogovorima .Boze rasvijetli nasim politicarima pamet

VL
BO
Bogodol
07:15 12.12.2019.

Veliki problem je što kod nas smišljeni problem granice od slovenske strane rješavaju političari, Račan, Kosor a sada se petlja i Plenković. Cijelo vrijeme se vodi poziciona borba u kojoj mi ne stojimo dobro jer ono šro je slovensko to je njihovo, a ona polovica što je naša i to je slovensko i oni tu traže još polovicu za sebe. Mi bi sada trebali tražiti sve od Portoroža tako da poziciono popravimo svoju situaciju. velika je pogrieška pomirujući stavovi i stalna obećanja da će mo se dogovoriti, oni stalno ustraju na cijelom Savudrijskom zaljevu kako bi imali izlaz na more. Veliku pogriešku je učinio Račan koji im je dao dio teritorija jer hrvatski komunisti nikada nisu imali pro hrvatski osjećaj kakav imaju slovenci, Bakarić je 1945 izjavio "nije važno čija će biti Istra, Hrvatska ili Slovenska, bitno da je socijalistička". Srbi su dali Italiji 1918 je Nikola Pašić dao Istru Rijeku, Zadar talijanima, mogli su uzeti još da su htjeli, a onda su naši vrli povjestičari krivili Pavelića kako je to dao Talijanima. Granicu sa Slovenijom trebaju rješavati stručnjaci po pravu i zakonu, a ne političari jer ova poruka Plenkovića nije u korist Hrvatske Države, Slovenci se uhvatili račanovih pozicija i lopovske arbitraže i ne uzmiču ni milimetra i tu nema dogovora, sa naše strane treba ih otepst, a ne stalno popuštat i uvlačiti im se u guzicu. Od kako je nastupio problem sa granicom za vrijeme Jadranke Kosor i slovenskih ucjena ja bojkotiram njihovu robu i to bi trebali svi raditi.

VL
DU
Deleted user
21:43 11.12.2019.

Slusam opet dogovore i bilateralne dogovore nudite slovencima Opet ce te nas uvesti u probleme kao s arbitrazom.Zar vi NIKAD niste culi za Medunarodne sudove u Bruxellesu i Den Haagu koji su specijalizirani za medugranicne sporove drzava i koji sudee po medanarodnom pravu.Na tim sudovima rjeseno je preko 150 sporova medu drzavama, a vi opet trazite probleme??

VL
Avatar nekakav
nekakav
08:04 12.12.2019.

mi smo dokazali da se ne možemo dogovoriti, hrvatska je iskoristila priliku nekih postupaka slovenaca da veli da je arbitraža kompromitirana, mada niti jedan dokument nije ubačen u spis predmeta, niti je do ičega došlo, plus da mi nismo iz arbitraže izašli na propisani način, odluka sabora je naša interna, i nikog na ništa ne obvezuje. možete se vi doma dogovoriti da nećete u ponedjeljak na sud, na ročište, otići, jer ste vidjeli da su sudac i protivnički odvjetnik na ulici pričali. al sud će i bez vas odraditi posao. ajmo na sud, i ajmo se zapitati zašto ni jedna strana ne želi na sud ići? slovenci ga ne žele, mi govorimo da ga želimo, ali smo ipak svo vrijeme pristajali na raznorazne susrete sa slovencima. možemo i trebamo razgovarati, al shvatimo da su svake godine ili u sloveniji ili u hrvatskoj neki izbori, koji blokiraju jednu stranu u nekoj odluci, i tako već 20 godina obje države lutaju. nama je jedini nacionalni problem tih 4-5 kvadratnih kilometara plitkog i blatnog mora.. niti jedno naselje nemamo na toj obali zaljeva. granica nikad nije bila utvrđena, a crtu sredine kao jedino mjerilo uređenja granice smo si u glavi i u nacionalno biće zabili tako duboko da jedino sud nam to može riješiti. sredina da, ali sredina čega? cijelog zaljeva, ili spornog dijela? sporni dio je naš dio. za sud je to tako. a mi možemo doma govoriti kako god želimo, ali kad treba zahtjev ili odgovor forrmulirati, ubaciti malo prava, pravnih izraza, ispadne da je to tako.

VL
IM
Istina_mora_Van
12:27 12.12.2019.

U kojem paralelnom svijetu živi ovaj? Dogovor sa Slovenijom više nije moguč, zbog toga jer je večinsko raspoloženje u Sloveniji izrazito anti-hrvatsko i nenaklonjeno bilo kakvim pregovorima sa Hrvatima. Tako da su to bajke za malu djecu.

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.