Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Južnoazijski pionir

Misija Mars: Indija lansirala robotsku letjelicu

mars,svemir,planet
Foto: Youtube Screenshot
1/3
05.11.2013.
u 12:12

Letjelica je svoj 300 dana i 780 milijuna kilometara dug put počela u 9.08 sati po Greenwichu

Indija je danas ujutro u Satish Dawanu lansirala robotsku letjelicu prema Marsu čime je postala prva južnoazijska zemlja koja je pokrenula takav tip svemirskog programa, javlja BBC.

Letjelica je svoj 300 dana i 780 milijuna kilometara dug put počela u 9.08 sati po Greenwichu, a orbitu Crvenog planeta trebala bi doseći u rujnu 2014. Ako uspije, Indija će postati četvrta zemlja koja je izvršila uspješnu misiju na Mars. Letjelica u sebi nosi robotsko vozilo teško 1,35 tona, a cijela misija stajat će 73 milijuna dolara.

Cilj ''Misije orbite Mars'' (MOM) je demonstracija tehnološke sposobnosti i provođenja pokusa, objasnio je šef Indijske svemirske agencije.

– Ova misija Indiju čini konkurentnom u pogledu međunarodnih istraživanja svemira što nije nimalo trivijalno – komentirao je profesor Andrew Coates iz britanskog svemirskog znanstvenog laboratorija Mullard.

Misija je odobrena još 2012. godine, a odbrojavanje do lansiranja počelo je još u nedjelju popodne. Letjelica će proučavati atmosferu Crvenog planeta i plinove koji se u njoj nalaze.

Komentara 3

SE
selbivoje
09:53 05.11.2013.

kao ljudi smo odavno izgubili pravednost,podjele medju bogatima i onih koji gladuju je sve veca,dok drugi povecavaju svoje bogatstva imamo rast siromasnih ,umiranja od gladi i sve vise nepravdi u svijetu

SE
selbivoje
09:48 05.11.2013.

sve sto je u funkciji dobrocinstva za ljude pozdravljam,ali ne mogu shvatiti da drzava kojoj pucanstvo umire od gladi i mnogih drugi nedaca ,ima novca za tako skupe poduhvate a ne koristi ta sredstva da olaksa zivot tim ljudima

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije