Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 85
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
hrvatski watergate

Miševićeva smjena skrivena iza tajnosti izvještaja

'15.06.2011. Visoka, Zagreb - U drzavnoj rezidenciji u Visokoj ulici odrzan je sastanak Vijeca za nacionalnu sigurnost. Petar Misevic Photo: Boris Scitar/PIXSELL'
Boris Ščitar/VLM
23.10.2012.
u 12:00

Miševićeva funkcija nije bila nevažna. Mediji su ga već prije usko povezivali sa Sanaderom.

Iako je javnost ostala uskraćena za odgovor predsjednika i premijera zašto je točno Petar Mišević, predstojnik Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost, koje je provelo nadzor nad zakonitošću pribavljanja telefonskih kontakata čelnika SOA-e jučer smijenjen, činjenica je da SDP njime ni prije nije bio oduševljen. Na tu funkciju dospio je u doba HDZ-ove, točnije Sanaderove vlade i nova ga je vlast gledala kroz prizmu čovjeka od povjerenja bivše vlasti.

Mediji su prije Miševića usko povezivali sa Sanaderom i prozivali ga da je on jedan u nizu ljudi u obavještajnom aparatu preko kojeg Sanader može doći do određenih informacija. Miševićeva funkcija nije bila nimalo nevažna. Ured Vijeća za nacionalnu sigurnost, naime, obavlja stručne i administrativne poslove za Vijeće za nacionalnu sigurnost i Savjet za koordinaciju sigurnosno-obavještajnih agencija. Taj ured i objedinjava izvješća i informacije sigurnosno-obavještajnih agencija, a na zahtjev predsjednika i premijera surađuje s tajnim službama u izradi strategijskih procjena i ocjena činjenica bitnih za nacionalnu sigurnost. Budući da je Mišević bio predstojnik tog ureda, po logici stvari on je imao uvid u specifične obavještajne informacije.

Nakon dolaska Kukuriku koalicije na vlast mediji su pisali kako pojedini esdepeovci iz Odbora za nacionalnu sigurnost i unutarnju politiku imaju oštre zamjerke na Miševićev rad jer su ga doživljavali kao nekompetentnog, Sanaderova čovjeka. No, zanimljiv je trenutak u kojem je smijenjen Mišević, koji su mediji okarakterizirali kao kadar koji je bio na odlasku.

Nakon što je Ured Vijeća za nacionalnu sigurnost predsjedniku Josipoviću i premijeru Milanoviću predao izvještaj o provedenom nadzoru tajnog prikupljanja telefonskih kontakata, ocijenjeno je da je taj izvještaj drukčiji nego što su bili izvještaji dosad. Nije rečeno je li Mišević prekoračio ovlasti, je li krivo interpretirao neke podatke jer su se predsjednik i premijer pozvali na tajnost samog izvještaja. Osim što ga se povezivalo sa Sanaderom, o Miševiću nema nekih posebnih informacija.

>>Predsjednik Josipović: Nije bilo kršenja zakona!

Komentara 4

SS
-smijmo se-
13:24 23.10.2012.

Iako je javnost ostala uskraćena za odgovor predsjednika i premijera zašto je točno Petar Mišević, predstojnik Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost, koje je provelo nadzor nad zakonitošću pribavljanja telefonskih kontakata čelnika SOA-e jučer smijenjen, činjenica je da SDP njime ni prije nije bio oduševljen. -------------------------------- SDP nije bio "oduševljen" i gotovo, čovjek letiiii, sada će doći igurno netko "podoban"! . ha, ha, ha, ha, ha, ha, ha, ha, ha, ha, ha, ha,

SS
-smijmo se-
13:26 23.10.2012.

Neka mi netko kaže "šta je on očekivao" od presice? Ja osobno ništa, to sam i dobio, . ha, ha, ha, ha, ha, ha, ha, ha, ha, ha, ha, ha,

NP
Nino_Prpic
13:51 23.10.2012.

U naslovu piše "izvještaja". Polako svi mediji napuštaju Tuđmanove nebuloze poput izvješće, zračna luka, brzoglas, ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije