Naslovnica Vijesti Hrvatska

Mišetić odgovorio Karamarku: Evo koliki su troškovi u arbitražnom postupku

Karamarko je poručio kako nije zanemariv podatak da svake godine skupo plaćamo odvjetničko društvo koje zastupa Republiku Hrvatsku u postupku arbitraže.
12. svibnja 2016. u 18:35 65 komentara 27575 prikaza
Luka Mišetić
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko poručio je danas putem svog profila na Facebooku da se izuzima iz procesa donošenja odluka o Ini te dodao kako u slučaju nepovoljnog ishoda arbitražnih postupaka Hrvatskoj prijeti šteta koja se broji u milijardama kuna. Još je poručio i kako nije zanemariv podatak da svake godine skupo plaćamo i odvjetničko društvo koje zastupa Republiku Hrvatsku u tim postupcima.

Na objavu predsjednika HDZ-a reagirao je Luka Mišetić, partner u odvjetničkom uredu Squire Patton Boggs koji zastupa Hrvatsku u arbitražnom postupku. Mišetić je ujedno i nekadašnji odvjetnik generala Ante Gotovine.

"Koliko košta jedna prosječna međunarodna arbitraža? Koliko bi dvije iznadprosječne arbitraže? Objektivan studij", napisao je Mišetić na Twitteru te objavio link s troškovnikom.

Navedeno je sljedeće:

– Prosječni su troškovi tužitelja 4,437.000 dolara, a tuženika 4,559.000 dolara (naknade za rad i troškovi pravnih zastupnika, vještaka i svjedoka)

– Prosječni troškovi Arbitražnog suda kreću se između 750 i 850 tisuća dolara

– Prosječan iznos odštetnog zahtjeva iznosi 491,656.000 dolara, a prosječan iznos dodijeljene odštete (u slučaju odluke u korist tužitelja) je 76,331.000 dolara.

– Izgledi da će odluka ići u korist tužitelja je 41 posto.

Squire Patton Boggs zastupa Hrvatsku u dvije arbitraže

Da podsjetimo, Squire Patton Boggs zastupa Hrvatsku u dvije arbitraže, prvoj koju je pokrenuo MOL (i traži odštetu višu od 6 milijardi kuna na temelju ugovora o plinskom poslovanju koji su dogovorili Sanader i Hernady) na sudištu za investicijske sporove u Washingtonu i drugoj pred UNCITRALOM u Ženevi koju je pokrenula RH kako bi, među ostalim, poništila taj plinski ugovor i zaustavila naplatu koju MOL pokušava dobiti u Washingtonu.

Investment Treaty Arbitration_CT by MiseticLaw

 

>>Karamarko: Izuzimam se iz procesa donošenja odluka o Ini

>>Karamarko i Petrov, kuda ide arbitraža?

Elipso

 • Avatar bosanac1951
  bosanac1951:

  Sve to plaća napaćeni i opljačkani HR narod...

 • berogrga:

  Kotromanović, Žužul, Mišetić, Milanović, ovu ekipu samo puno dolara može spojiti. Objavite studiju koju su za potrebe londonske arbitraže, u sporu INA-MOL oko upravljačkih prava, porezni obveznici platili 11 milijuna kuna! Studiju su izradile tvrtke Oil and Gas Consultants Ltd. ... prikaži još! te tvrtka AT Karney, obje iz Londona i obje u vlasničkom udjelu imaju hrvatskog konzultanta Jasminka Umičevića koji je autor studije koju je odvjetnički tim pri arbitraži proglasio beskorisnom za svoje poslove, nakon čega ju je bivši ministar Vrdoljak proglasio tajnom. Vrdoljak bacio milijune odnosno spremio milijune u džep i nikom ništa. Tu su i Mišetić i Žužulu, oni preko Patton Boggsa predstavljaju hrvatsku vladu. Na njihov konto u Washingtonu iz Hrvatske svake godine sjedne 5 do 10 milijuna$. Koliko love ide u džepove Milanovića, Vrdoljaka i Kotromanovića koji su im sredili taj posao možemo samo nagađati. Nedavno je Žužul htio zaposliti Kotromanovića u Americi da mu vrati dug pa odustao u zadnji čas jer je šema preočita, ali vjerujem da je Kotromanović dobio dio svog kolača.

 • Edge330:

  Zasto je ovo izvanredna vijest? Ovi novinari u 21. stoljecu su skrenuli s kursa, valjda su zrtve mobinga na poslu. Nije nesto u redu s VL-om u zadnje vrijeme.