Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 147
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
konferencija

Mirovine su održive, ali bez mladih imigranata neće nam biti napretka

HAZU
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
1/8
25.02.2015.
u 07:05


Sredinom stoljeća svaki drugi stanovnik bit će stariji od 50 godina

Naš mirovinski sustav pokazuje zavidnu stabilnost u pogledu dugoročne fiskalne održivosti. Država za mirovine izdvaja oko 11 posto BDP-a, a 2060. udio javnih izdataka za mirovine past na 7 posto jer će se za petnaestak godina mirovine u znatnijoj mjeri početi financirati iz privatne mirovinske štednje, odnosno drugog stupa, kazao je Danijel Nestić, s Ekonomskog instituta i jedan od autora hrvatskog izvještaja o starenju koji se za članice EU priprema svake tri godine. EK će izvještaj objaviti u svibnju.

Mirovina 8963 kune

– Mirovine su fiskalno održive, ali kada ekonomski stanemo na noge, moći će se postaviti i pitanje koliko su primjerene – kazao je Nestić na konferenciji o održivosti mirovinskog sustava koju su organizirali HAZU i Ministarstvo rada. Predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić upozorio je da će demografija odrediti budućnost svijeta. Hrvatska se nalazi u trećoj fazi starenja jer se svake godine rađa 10 tisuća manje djece od broja umrlih. Ne bude li ekonomija funkcionirala tako da sprečava iseljavanje i potiče useljavanje, neće biti dovoljno radnika koji će moći skrbiti za mirovine, rekao je akademik.

Ministar Mirando Mrsić uvjeren je da će za petnaestak godina Hrvatska uvoziti radnu snagu, a mirovine ostati dovoljno velike da čuvaju umirovljenike od odlaska u siromaštvo. Problem je sustava što je samo 12 posto umirovljenika odradilo puni staž. Mrsić procjenjuje da će 2027. mirovine iz oba stupa biti 5119 kuna, a 2040. godine narast će na 8963 kune za maksimalni staž. No, za tu mirovinu potrebno je dodatak od 27 posto primijeniti i na mirovine drugog stupa.

– Priznavanje dodatka i za drugi stup izaziva fiskalni trošak, ali vjerujem da će se to riješiti jer je samo takvo rješenje pravedno – naveo je i Nestić.

Bijeg je jedini izlaz

No, Zoran Anušić iz Svjetske banke, jedan od kreatora mirovinske reforme, smatra da je dodatak od 4 do 27 posto, inače uveden još 2007., narušio održivost mirovinskog sustava, a teret sadašnjih mirovina prebacio na buduće generacije. Anušić navodi da se isplatila svaka kuna koja je otišla u drugi stup jer hrvatski mirovinski fondovi imaju najbolju stopu povrata u EU. Kritizirao je što prvi stup isplaćuje mirovine čak i ako tvrtka nije uplatila doprinose, na što mu je Mrsić replicirao da država mora štititi socijalna prava.

Željko Potočnjak s Pravnog fakulteta tvrdi da je sustav nepravedan jer 80 posto mirovina ne proizlazi iz uplata doprinosa te je pozvao da se izradi nova formula za izračun mirovine i za svakog izlista koliko je tijekom rada uplatio doprinosa.

– Opteretili smo mlade generacije i zato je bijeg iz zemlje jedini njihov izlaz – kaže Potočnjak.

Demograf Ivan Čipin procjenjuje da ćemo sredinom stoljeća imati polovicu stanovništva starijeg od 50 godina, zbog čega će nužno biti pomlađivanje stanovništva imigrantima.

>> 'Vlada se nema baš čime pohvaliti, mirovine se povećavaju protuzakonito'

>> Preživio je Križni put, a sad se hrani u pučkoj kuhinji

Komentara 10

Avatar upitnik.pita
upitnik.pita
08:21 25.02.2015.

...olična strategija... izvest ćemo svoje mlade... a uvest ćemo tuđe mlade...

Avatar Kristijan Kašić
Kristijan Kašić
07:14 25.02.2015.

Da, bas nam treba uvoz radne snage...Marokanci, Alzirci, Kinezi...super...

TA
tarantula636
09:09 25.02.2015.

2040 će mrsiću i meni prodati i grobna mjesta predugo mi je čekati da podignem tu penziju od 8 tisuća kuna

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije