Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kontraudar

Mirovinci i Adris daju više od MOL-a za Inine dionice

\'18.01.2010., Zagreb, Hrvatska - Vlada RH, sjednica gospodarskog socijalnog vijeca. Ivan Suker, Bozidar Kalmeta i Djuro Popijac. Photo: Slavko Midzor/PIXSELL\'
Slavko Midžor/Pixsell
10.12.2010.
u 08:00

Premda neće izići s protuponudom mađarskom MOL-u, Vlada je ipak potaknula mirovinske fondove da otkupe dionice Ine od malih dioničara po većoj cijeni.

MOL ipak neće tako lako doći do većinskog paketa dionica Ine kako se to do sada činilo. Država neće izići sa svojom protuponudom malim dioničarima, ali priča o preuzimanju Ine ipak neće ostati bez reakcije za koju bi se moglo reći da iza nje stoji hrvatska Vlada.

Nacionalni interes
Iz pouzdanog izvora doznajemo da dionice Ine namjeravaju kupovati mirovinski fondovi čim Hanfa dopusti takvu trgovinu, najvjerojatnije već u ponedjeljak. A u igru, kako je Večernji list već najavio, ulazi i rovinjski Adris.

– Imamo razumijevanja i spremni smo, ako se za to pokaže potreba, na suradnju s Vladom u rješavanju projekata od nacionalnog interesa! – potvrdio nam je Predrag Grubić, voditelj ureda za odnose s javnošću Adris grupe.

Fondovi pak nemaju namjeru podnijeti klasičnu protuponudu niti nuditi jamstva banaka i deponirati 2,2 milijarde kuna, kao što to mora učiniti MOL, već će na burzi istaknuti cijenu koja će biti veća od MOL-ove ponude. Koliko veća naši izvori nisu željeli reći, osim načelnog odgovora da "ne treba očekivati veliku cjenovnu razliku". O cijeni će ovisiti i spremnost malih dioničara da prodaju dionice. Poučeni dosadašnjim preuzimanjima, očekuje se da će se na prodaju odlučiti svaki drugi mali dioničar – što čini negdje oko 4 posto udjela, koliko zapravo MOL-u treba da dođe do većinskog paketa.

MOL je za dionicu Ine ponudio tisuću kuna više nego što je bila njihova posljednja burzovna cijena – oko 2800 kuna, a ta ponuda bila je iznenađujuća i za Vladu i za tržište. Zacijelo je nisu očekivali ni mirovinski fondovi, koji sada u svom portfelju imaju samo 0,5 posto dionica te se u utrku za dionice upuštaju na bitno većoj razini nego što je bila proteklih mjeseci.

U Hanfi su nam rekli da će se trgovina dionicom Ine ponovno uspostaviti nakon što iznesu svoje mišljenje na zahtjev primljen od MOL-a i Središnjeg klirinškog depozitarnog društva te nakon što se Vlada očituje. Početak trgovanja očekuje se u ponedjeljak ili najkasnije do sredine sljedećega tjedna. No prije toga Hanfa želi da javnost bude o svemu obaviještena, a posebno mali dioničari, kako ne bi bili oštećeni pri kupnji Ininih dionica. Prihvate li mali dioničari MOL-ovu ponudu od 2800 kuna, više se neće moći predomisliti i optuživati da su mogli bolje proći. No Hanfa će, rekao nam je predsjednik uprave Ante Samodol, pratiti i mirovince, da ne bi slučajno kupili dionice za, primjerice, 3000 kuna, a nakon nekoliko dana, ako im MOL ponudi veću cijenu, te dionice prodali. Ili obrnuto, da u slučaju smetnji na tržištu ubrzo prodaju dionice po nižoj cijeni. U MOL-u zasad tvrde da im je zadnja cijena po kojoj će ponuditi dionice 2800 kuna, no to se ne može jamčiti. Očekuju da bi cijeli proces trebao biti gotov do sredine siječnja.

U pitanju radna mjesta
Cijena koju je ponudio MOL odraz je ne samo plinskih polja u Slavoniji nego i Ininih rafinerija, kao i logistike. Stručnjaci imaju razumijevanja za nastojanja Vlade da zadrži kontrolu nad većinskim paketom.

– Nije riječ o ekonomskom nacionalizmu, nego o očuvanju radnih mjesta, jer stekne li MOL više od 50 posto, tada bi se Ini mogao dogoditi slučaj Plive, tj. mogla bi postati MOL-ova podružnica s nekoliko tisuća radnika manje – smatra analitičar Damir Novotny.

Ključne riječi

Komentara 29

GO
Gogs
08:24 10.12.2010.

živi bili pa vidjeli..i bilo je vrijeme da se počne sa ovom temom.nadam se da će Adris otkupit to malo dionica i spasiti što se spasiti može

KO
komifo
09:50 10.12.2010.

To je sramota. Fond menanđerima INA-R-A nekidan nije valjala ni po 1700 kn, kakvi su to oni stručnjaci. sve rade po direktivi., pa tako bi i moja baba mogla vodit financije . Pitanje za Glavaša iz Fonda branitelja ? Kolikoo Vama vrijedi INA ?

OB
-obrisani-
01:50 11.12.2010.

a patuljci pojma nemaju: dionice vrijede min 7500 kuna, a zašto nije ta cijena-drugi put

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije