Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 142
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Toplotni udar

Mirovina iznosi 1650 kuna, a za režije treba izdvojiti više od 2000

'14.03.2012., Karlovac - Gradjani Karlovca ogorceni novim racunima za grijanje koje su dobili od Toplane. Racuni su veci i za nekoliko stotina kuna i prelaze preko tisucu kuna pa se mnogi pitaju kako
'Kristina Stedul-Fabac/PIXSELL'
15.03.2012.
u 13:57

Obitelj Martinjaš za stan veličine 55 četvornih metara za prosinac je dobila račun od 765,37, za siječanj 762,76, a za veljaču 1033 kune.

– Nije mi jasno. Stanovi su ostali iste veličine, primamo istu količinu grijanja, a cijene rastu. Za režije izdvajamo više od dvije tisuće kuna, a moja supruga ima mirovinu od 1650 – kaže Dušan Martinjaš, predstavnik stanara jedne zgrade u Novom Centru u Karlovcu.

Uložili, ali...

Karlovčani su doživjeli novi “toplotni udar”, i to ne zbog visokih temperatura. Prvi šok doživjeli su nakon što su na njihove adrese pristigli računi za siječanj s novim obračunom potrošnje toplinske energije. Sada je uslijedio novi jer je zbog hladne veljače potrošeno više energenata pa su Karlovčani dobili 300 i više kuna veće račune za grijanje. Martinjaš živi u zgradi gdje su stanovi veliki 55 četvornih metara. Za prosinac je dobio račun od 765,37, za siječanj od 762,76, a za veljaču 1033 kune.

– Problem je taj što ne mogu provjeriti brojilo jer nemam ključ od toplinske podstanice, s obzirom na to da su djelatnici Toplane zamijenili bravu, navodno zbog učestalih provala – kaže Martinjaš.

U problemima su i stanari u Ulici Vladka Mačeka kojima je račun za veljaču prva obveza prema Toplani otkako su ugradili razdjelnike topline na svoje radijatore.

– Za to smo uložili do 80.000 kuna, no izgleda mi to kao bačen novac. Ukupna je potrošnja manja, a dobio sam veći račun za svoj stan nego što je iznosio za siječanj – kaže predstavnik stanara jedne od zgrada u toj ulici Ivan Butorac.

Otkako su mu postavljeni razdjelnici na radijatore potrošnja mu se povećala, iako tvrdi da je štedio što je više mogao. Za prosinac je dobio račun od 1.062,94 kuna. Njegova zgrada je tada potrošila ukupno 53.589 kilovat sati, a stan 2.224,901. Za siječanj mu je stigao račun od 962,52 kune, jer je potrošio 1979,904 kWh, a njegova zgrada ukupno 47.680. Za to što je u veljači, nakon ugradnje razdjelnika, potrošio 2175,8755 kWh, dočim je zgrada smanjila potrošnju i ona je iznosila 44.060 kWh, Butorac mora platiti 1.044,25 kuna.

Mazut bio jeftiniji

Direktor Toplane Denis Janžetić kaže da je potrošnja u veljači povećana zbog niskih temperatura zraka, zbog čega su računi uvećani. No, vlasnik tvrtke za upravljanje nekretninama Petračić projekt, građevinski vještak koji je ove sezone prilično kritizirao Toplanu, napominje da računi ove sezone ne bi uopće bili tako dramatični da su Grad i Toplana pripremili prikladno građane za prijelaz na tarifni obračun grijanja, na što Janžetić odgovara da je učinjeno pisanim putem.

– Toplana bi trebala reći zašto se griju na mazut, a ne na plin koji je jeftiniji energent te zašto se ne smanji obračun jedinice snage sa 22 na 14 kuna po kWh, kako je u Velikoj Gorici, jer se u toj stavci krije sva neefikasnost Toplane od broja radnika do neodržavanja infrastrukture – smatra Petračić.

Direktor karlovačke Toplane Janžetić objašnjava da je plin postao neznatno jeftiniji od mazuta, ali da to nije bio u trenutku kada su se ugovarale nabave.

Ključne riječi

Komentara 1

BO
boston
13:24 16.03.2012.

Sad zamislite kako je mladima i onim starijim koji nisu bili te srece da se skuce kao ovi doticni. Onda uz rezije dodajte jos hipoteku od 30 godina, nezaposlenost i neplacanje rada, nesigurnost odrzavanja posla, itd. itd. Triba se poklopitt po usima, uzivat u dobrobitima \"otkupa\" drustvene imovine, i sutit !!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije