Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OSOBA TJEDNA

Miroslav Radman: Strastvenost kao istraživačka metoda

hrv_radman_tx.jpg
import
21.03.2008.
u 15:56

Mislili ste da se bakterije razmnožavaju samo tako da se one u obliku štapića lome, a amebe se, kad se zagrcnu, raspadnu na dvije? Razmnožavaju se i seksom, a tko u to ne vjeruje, neka pogleda filmiće na laptopu Miroslava Radmana. Te su beštije uhvaćene na djelu! Dakako, neće ga zbog eksplicitnih prizora preslušavati u policiji: filmići su rezultat rada Ane Babić, doktorske kandidatkinje iz njegova laboratorija na Medicinskom fakultetu Necker Pariškog sveučilišta. Prije Ane Babić odatle je s doktorskom titulom izašlo 25 istraživača i još osam magistara.
Bit će ih još, ne samo u Parizu.

Radi mladih znanstvenika zalaže se za MedILS u Splitu. Način na koji to čini u mnogih izaziva nesporazume. Oni koji sve gledaju kroz novac kao da nisu naučili drugu nužnu polovicu inventivnosti: kreativne novac nađe sam. Radmanu je nakon doktorske titule 1974. godine financirano više od 60 istraživanja čiji su rezultati predstavljeni, priznati i citirani u bezbroj radova.

Nonšalancija kada govori o novcu u njega je iz dvaju izvora: jasnog uvjerenja da ono što može postići ima vrijednost, ali i da znanstvenik mora njegovati crtu neopterećenosti. Bez nje se ne može dokučiti kako na neočekivani način napasti do jučer nerazmrsivu znanstvenu zagonetku. Radoznalost je za njega način života; takvu atmosferu širi posvuda, a istim takvim ljudima želi se okružiti. Nešto od toga zračenja kolateralno osjete i oni koji s njime ne dijele dane i noći. Obični ljudi dožive to kao dobrodošlu normalnost, a ukočenima je ponekad nelagodno.

I premijer Sanader, a Radman mu je savjetnik, zna čuti riječ koja mu isprva nije mila.
Neki bi takve nesporazume najradije protumačili samo kroz novac. To je pogrešno, jer kad Radman zagovara da znanstvenici zarađuju znatno bolje od današnjih crkavica, ni tada on u prvom redu ne govori o novcu, nego o atmosferi slobodnoga mišljenja.

Od novca koji je za njega nužno zlo s kojim zadovoljavajuće izlazi na kraj važnije mu je to što oko sebe širi neobuzdanu strast čovjeka na svom mjestu koji zna što može, želi i s kime želi podijeliti društvo. Neki to nazivaju temperamentom, a osim što je takva formulacija nejasna, ona više govori o govorniku koji se iza nje želi sakriti.

Preciznost i jasnoća temelji su znanosti, pa kada govori o seksu bakterija, on bez ustezanja govori i o svakom drugom. Neki će na takav strastven govor pocrvenjeti. Radman će kad se bude govorilo o novcu. Zbog svojih ciljeva ponekad mora nastupiti i kao trgovac.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije