Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PODZEMNA GARAŽA

Miroslav Bunić: Nastat će jezero, ali ne bojimo se, spremni smo

'27.09.2010. Gradska vijecnica, Varazdin, Potpisivanje ugovora o gardnji podzemne garaze na Kapucinskom trgu, ugovore potpisali direktor tvrtke Crtorad Tomislav Jezovita i direktor tvrtke Zagorje Tehn
'Marko Jurinec/PIXSELL'
27.09.2010.
u 14:40

Zagorje-Tehnobeton sagradit će podzemnu garažu u Varaždinu. Kad bude završena, poskupjet će parkiranje u okolnim ulicama kako bi vozači parkirali u njoj.

– Varaždinci se uvijek boje ovakvih radova, no tehnologija osiguranja građevinskih jama znatno je napredovala od gradnje Vame. Ne bojimo se vode, ne očekujemo iznenađenja, spremni smo. Nastat će jezero jer kopat će se do osam metara, a podzemne su vode na oko četiri metra. No brzo ćemo se naći na suhom, u kontroliranim uvjetima – izjavio je jučer Miroslav Bunić, glavni direktor Zagorje-Tehnobetona.

Zagorje je pobijedilo na natječaju i Crtorad, koncesionar parkiranja u Varaždinu, dodijelio mu je gradnju podzemne garaže sa 450 parkirališnih mjesta na Kapucinskom trgu, vrijednu oko 45,5 milijuna kuna. Direktori su jučer potpisali ugovor, radovi počinju u ponedjeljak, a rok je završetka 16 mjeseci.

Počinje u ponedjeljak

Isprva će se graditi, pet mjeseci, zaštitna konstrukcija oko buduće garaže kako bi jama bila suha. Također, armiranim betonom treba zaštititi bokove od pritiska tla i susjednih građevina. Za Zagorje radove će izvoditi više kooperanata i partnera, a jamu će zaštititi još jedna varaždinska tvrtka – Keller.

– Posao je došao u pravo vrijeme. Zaustavljeno je više državnih projekata u građevini, glad je za građevinskim poslovima – kaže Bunić.

Ponuda Zagorja niža je od prvih projekcija cijene, a što su odabrani od desetak ponuđača, iz cijele Hrvatske, mogu zahvaliti blizini. Sjedište im je u Varaždinu, a za većinu radova potreban je beton, koji imaju u blizini.

– Molimo građane za strpljenje i da se voze busekima, idu pješice – kaže Tomo Ježovita, direktor Crtorada.

Potreban novac pribavit će kreditom na 15 godina. Podzemnu garažu moći će koristiti 30 godina, a potom ona prelazi u vlasništvo grada Varaždina.

Nakon što se dovrši garaža, gradska uprava uredit će o svojem trošku trg iznad nje i okolne ulice – Cankarovu, Cesarčevu, Vrazovu te Trg slobode.

– U svim planovima predviđamo trajno urediti promet u mirovanju te šire središte grada pretvoriti u pješačku zonu – kaže gradonačelnik Ivan Čehok.

Nove zone naplate

– Cijene parkiranja sada se neće mijenjati. Ali kad se garaža dovrši, dignut ćemo cijenu u nekim ulicama, kao što su to napravili i drugi gradovi. Tako će vozači shvatiti da je garaža povoljnije i bolje rješenje te je više koristiti – najavljuje Tomo Ježovita.

Čim počne gradnja, uvest će se naplata parkiranja u dio Radićeve i Zagrebačke ulice te kod stare glazbene škole. Gradski oci uvjeravaju stanare kako je to najbolje za njih jer će nastati puno veći pritisak na njihova parkirališta kad se ukloni sadašnje na Kapucinskom trgu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije