Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Miro Kovač posjetio Helmuta Kohla: 'Dovedena je u pitanje sama opstojnost Europske unije'

S Kohlom se složio da je dosadašnji način upravljanja izbjegličkom i migrantskom krizom nezadovoljavajući
05. ožujka 2016. u 21:01 64 komentara 4161 prikaza
Helmut Kohl i Miro Kovač
Foto: MVEP

Hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač posjetio je danas u njegovu domu u Ludwigshafenu bivšeg njemačkog kancelara Helmuta Kohla, s kojim se, kako je rekao, složio da je dosadašnji način upravljanja izbjegličkom krizom nezadovoljavajući.

"Danas sam, u njegovu obiteljskom domu u Ludwigshafenu, posjetio Helmuta Kohla, bivšeg njemačkog saveznog kancelara, velikog Europljanina i osvjedočenog prijatelja Hrvatske. Unatoč zdravstvenim tegobama Helmut Kohl bio je izrazito vedar i dobro raspoložen", rekao je Kovač.

Dodao je da se s "neumornim i možda najvećim Europljaninom današnjice" složio da je dosadašnji način upravljanja izbjegličkom i migrantskom krizom nezadovoljavajući te da je "dovedena u pitanje sama opstojnost Europske unije".

"Svojim građanima i svijetu Europska unija mora pokazati da je djelotvorna, da štiti efikasno svoje vanjske granice i da ima zajedničko rješenje. Potreban je angažman svih zemalja članica, ali pod europskom kapom. Moramo prestati djelovati provincijalno i napokon voditi svjetsku politiku", rekao je Kovač.

Dodajući da se izbjeglička i migrantska kriza može jedino riješiti ako se posveti njezinim uzrocima, naglasio je da "Europska unija mora u prvom redu humanitarno i razvojno pomagati na licu mjesta, u zemljama i regijama pogođenima ratovima i političkim krizama".

Kovač bi tijekom večeri trebao sudjelovati na tradicionalnoj dodjeli nagrada "Večernjakova domovnica" a tijekom jednodnevnog posjeta susreo se i s tamošnjim Hrvatima.

>> Kovač zaprijetio Pusić: Ništa od kandidature za UN nastavi li napadati i kritizirati Vladu

>> Zdravka Bušić zamjenica ministra vanjskih poslova Mire Kovača

Proveli smo jedan radni dan u adventskoj kućici
Nema predaje
Proveli smo jedan radni dan u adventskoj kućici: Radila sam kao BioManijak
 • lokun:

  Imalinade..... Porazene yugofašiste ne zeli nitko, porazeni yugofašisti pakiraju kuvere za otadzbinu i Remetinec. Hrvatska Hrvatska ide svijetu kojemu oduvjek pripada. Porazene yugofasisticke snage udaljavale su Hrvatsku od svijeta kojemu stoljecima pripada.

 • lokun:

  Jos jednom zahvalio velikom covjeku i velikom prijatdlju Hrvatske. Ministre zahvali se u ime svih Hrvata gospodinu koji je stao uz nas kad nam je bilo najteze kao najveci drzavnik svijeta u to vrijeme.

 • Avatar Prosenjak
  Prosenjak:

  Helmuth Kohl je najveći prijatelj Hrvatske koji se ikad rodio. Kad on umre trebala bi cijela Hrvatska u kolonu po jedan na noge na sprovod. Eto toliko da se pokaže što je čovjek napravio za nas kad nam je bilo ... prikaži još! najteže, kad je postojala prijetnja našem biloškom ostanku on je bio taj koji je preokrenuo svjetsku javnost i doveo do međunarodnog priznanja. Nitko drugi nego baš on.