Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 94
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VARŠAVA

Kovač i Wasczykowski: Istok Europe treba bolje surađivati kako ne bi bio periferija Zapada

Miro Kovač
Foto: Bernd Von Jutrczenka/DPA/PIXSELL
1/3
09.05.2016.
u 17:42

"Možemo zajedno puno surađivati i na planu definiranja rješavanja europskih problema, na planu migracijske politike i na planu definiranja zajedničke europske budućnosti"

Hrvatska i Poljska imaju slične poglede na regiju i Europu, a sve zemlje središnje i istočne Europe trebale bi bolje surađivati i lobirati kako ne bi bile samo periferija zapadnoeuropske integracije, ocijenili su danas u Varšavi hrvatski i poljski šefovi diplomacije Miro KovačWitold Wasczykowski.

Dvojica ministara sastala su se u sklopu službenog posjeta ministra Kovača, koji se prije toga susreo i s Jaroslawom Kaczynskim, predsjednikom poljske vladajuće konzervativne stranke Pravo i pravda.

"Možemo zajedno puno surađivati i na planu definiranja rješavanja europskih problema, na planu migracijske politike i na planu definiranja zajedničke europske budućnosti", rekao je Kovač nakon razgovora s Wasczykowskim.

"Europa je trenutno u nekoj vrsti krize identiteta i tu je važno da se čuje i hrvatski glas i poljski glas, a mi svojom suradnjom ... možemo puno toga dobroga napraviti na dobrobit i Hrvatske i Poljske, ali i na dobrobit Europske unije", kazao je hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova.

"Razgovarao sam i s Kaczynskim o hrvatsko-poljskim odnosima i složili smo se da kao zemlje koje su u srednjoj Europi ... moramo više surađivati i na planu politike, i na planu gospodarstva i na planu kulture", rekao je Kovač.

Wasczykowski je nakon razgovora s Kovačem naglasio da dvije zemlje imaju "slične poglede na našu regiju i na Europu". Dodao je da su razgovarali o "izgradnji" regije od Baltičkog mora do Jadrana i Crnoga mora, koju je poljski predsjednik Andrzej Duda nazvao "Regija ABC", a koju je promovirala i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

"Želimo da zemlje naše regije predstavljaju lobističku skupinu i da promoviraju naše sigurnosne interese, i da ne budemo samo dodatak ili periferija integraciji zapadne Europe", rekao je Wasczykowski.

Kovač je ranije u ponedjeljak, u uglednoj Državnoj školi javne administracije u Varšavi, bio gost na tribini posvećenoj Hrvatskoj kao najmlađoj članici Europske unije, a u razgovoru s moderatoricom i publikom osvrnuo se na politiku Hrvatske prema izbjeglicama, izbor glavnog tajnika Ujedinjenih naroda, sigurnosti i stabilnosti u Europi, te stajališta Hrvatske prema pristupanju zemalja jugoistočne Europe Europskoj uniji.

Komentara 6

GA
Gastarbeiter2
18:46 09.05.2016.

Evo nam ministra kod svojih. Konačno neko ko nas razumije. Kao mi smo ono zapad a držimo se istoka gdje ustvari i pripadamo. I tamo ćemo još dugo ostati sa ovakvim "stručnjacima" kakav je naš vrli ministar. To je ta nova osovina, Madjarska, Hrvatska, Poljska...bravo, idemo dalje kako reče naš vrli dr. Ivo.

BU
Bubalamala
18:04 09.05.2016.

Zar je dotle došlo,da Hrvati uvjek dobrodošli u zapadnim demokracijama, sada traže partnere na istoku,gdje nikada nismo pripadali ? Uvijek smo pripadali svijetu,gdje su se cijenile ljudske vrijednosti a sad tražimo partnerstvo sa vladama koje to gaze !

Avatar IstinaHurts
IstinaHurts
18:24 09.05.2016.

koja praznoglava klepetanja kao tuđman 90tih. pa tko blokira suradnju? tko ih napada? koje hrpe gluposti koje samo mogu postojati kod desničara.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije