Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Burno na odboru za veterane

Miro Bulj: Vukovar ne zaslužuje da se na njemu tezgari

Miro Bulj
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/5
12.02.2020.
u 14:20

Da je zakon dobro napravljen i imat će svoju svrhu naglasio je HDZ-ov Josip Đakić dodavši da se u Vukovaru slave junaci koji su početkom 90-ih tamo bili pobunjenici, a sad im se grade mauzoleji, što će upravo novi zakon otkloniti.

Saborski Odbora za ratne veterane prihvatio je te u Sabor uputio konačni prijedlog Zakona o proglašenju Vukovara mjestom posebnog domovinskog pijeteta. No prije glasanja razvila se polemika između nekih HDZ-ovih i nezavisnih članova Odbora sa SDP-ovim Nenadom Stazićem.

– Vukovar još od 2001. ima svoj zakon o obnovi i razvoju, osigurana su i sredstva za obnovu i Vukovar je obnovljen, ali je i dalje podijeljen. A ovaj novi Zakon ne nudi nikakvu pomoć. Nakon njega Vukovarcima neće biti ništa bolje, nitko se neće doseliti u Vukovar. Prijedlog tog zakona samo je propagandno sredstvo. Trebalo je samo doraditi zakon iz 2001. U Vukovaru treba napraviti međunarodni centar za mirovne studije gdje bi studenti iz cijelog svijeta učili o svim dosadašnjim ratovima u svijetu i njihovu bezumlju, i u Vukovari ne bi trebalo biti samo dvojezičnih ploča, već ploča na mnogim svjetskim jezicima – kazao je Stazić.

HDZ-ov Stevo Culej uzvraća da je Stazić na svaku temu iz Domovinskog rata uvijek protiv, da je baš vlada Zorana Milanovića pridonijela podjelama u Vukovaru te da su nacionalne manjine uvijek u prednosti kada se radi o podjeli sredstava namijenjenih Vukovaru. Mostov Miro Bulj bio je protiv toga da se u naziv zakona dodaje riječ “domovinskog”, smatrajući da je izraz “pijetet” sasvim dovoljan.

– Vukovar ne zaslužuje da se na njemu tezgari. Ovim se Zakonom ništa ne rješava, no njime se zalaže za dvojezičnost u Vukovaru, a ja sam protiv dvojezičnosti – rekao je Bulj, dok je nezavisni Zdravko Ronko istaknuo da Vukovar treba biti mjesto domovinskog pijeteta, a ne mauzolej. Da je zakon dobro napravljen i imat će svoju svrhu naglasio je HDZ-ov Josip Đakić dodavši da se u Vukovaru slave junaci koji su početkom 90-ih tamo bili pobunjenici, a sad im se grade mauzoleji, što će upravo novi zakon otkloniti.

Na kraju su prihvaćena i dva zaključka o pojavnostima u hrvatskom društvu koje štete ugledu Hrvatske, njihovom uklanjanju te zaštiti digniteta Domovinskog rata. Zaključci su upućeni na saborsku plenarnu sjednicu, a njima se traži da svi sudionici političkog života poštuju Deklaraciju o Domovinskom ratu kojom se traži zaustavljanje radikalne politizacije Domovinskog rata te da Sabor najoštrije osudi zlonamjerne, neprimjerene, neistinite i nedogovorne izjave pojedinaca koji veličaju bilo koji oblik totalitarnih režima.

Video: Tomo Medved: Oni koji se nude kao alternativa sadašnjem vodstvu HDZ-a nisu se htjeli angažirati na izborima

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije