Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
07.11.2017. u 07:05

Svaka ulagačka inicijativa propala je zbog negativnog javnog mnijenja

Je li Hrvatska slučajna zemlja? Kao država nismo nastali slučajno – plebiscitarno smo glasovali za osamostaljenje, za neovisnost smo krvavo ratovali, političkom borbom zaokružili smo državni teritorij i dobili potpuni suverenitet za upravljanjem državom. Ono što se kasnije događalo rezultat je stihije kojem se nismo nadali. Dobili smo gospodarstvo s daleko najduljim recesijskim razdobljem u EU, do srži deindustrijaliziranu ekonomiju, neefikasno i zakrčeno pravosuđe, izokrenut sustav vrijednosti u kojem je materijalno jedino mjerilo uspjeha, zemlju koju investitori zaobilaze u širokom luku, a oni koji se drznu doći iz nje bježe k’o vrag od tamjana. Velika većina dospjelih stranih investicija u Hrvatskoj i danas se realizira samo u uslužnim, telekomunikacijskim i bankarskim sektorima, dok se značajnija ulaganja u proizvodnju mogu nabrojiti na prste jedne ruke. Nije da nema interesa za njih. Međutim, svaka ulagačka inicijativa dosad je propala zbog negativnog javnog mnijenja, oblikovanog javnim istupima njihovih protivnika i ignoriranjem druge strane.

Logično, lakše je narodu shvatiti riječi narodnog tribuna nego inženjera elektrotehnike. Rezultat je društvo s niskim stupnjem kulture javnog dijaloga, zemlja u kojoj samoproglašeni narodni tribuni argumentom galame godinama ruše investicijske projekte. U tome prednjače energetski projekti – od Družbe Adrije, preko istraživanja nafte i plina u Jadranu do Plomina C. HEP kao ključna energetska kompanija od osamostaljenja je realizirao samo jedan značajan proizvodni elektroenergetski objekt. Nije razlog to što stručnjaci unutar HEP-a ne žele graditi elektrane, već golemi i nedopustivi utjecaj politike na njegovo poslovanje. Aktualna elektrana kod Hrvaca u Dalmatinskoj zagori posljednja je u nizu kojoj prijeti da skonča u idejnoj fazi. Pritom, kao i mnogo puta dosad, u javnom diskursu prevladavaju argumenti samozvanih zaštitara okoliša, dok se glasovi stručnjaka teško probijaju. Ključno je pitanje zašto narod vjeruje Miri Bulju, a ne energetičarima?     

Komentara 151

ZV
Zvjerko
07:17 07.11.2017.

Zato što su nas razn razni "stručnjaci" i doveli tu gdje jesmo. Sada narod čak i na dobre inicijative gleda kao na leglo kriminala, pogodovanja i korupcije i automatski se budi revolt protiv bilo kojih (čak potencijalno i dobrih) inicijativa.

SO
SoloHan
08:14 07.11.2017.

Ako je TE tako loša i opasna, predlažem da zatvorimo odmah obadvije u Zagrebu, onu u Osijeku i onu u Sisku, jer zašto bi trovali Zagrepčane, Osječane i Sisčane a spasili samo glavatog Miru Bulja, a narod je u pravu što ne vjeruje stručnjacima, jer od političara u ovoj zemlji su korumpiraniji jedino takozvani stručnjaci.

Avatar Ledeni
Ledeni
07:23 07.11.2017.

Ne vjeruju ljudi našim investitorima, jer niti jedan od njih ne zna zaraditi novac na tržištu, nego samo u sprezi s državnom upravom, na pljački ove države i naroda. A stručnjaci, njih je lako platiti da pišu bilo šta.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije