Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
O POREZNOJ REFORMI

Miro Bulj: Bolje da poskupe cigarete i alkohol nego kruh, mlijeko i šećer

Miro Bulj
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/4
31.10.2016.
u 06:54

Predložena reforma nije loša, ali Most smatra da sve treba detaljno analizirati

Sudeći po raspoloženju u Mostu, porezna reforma teško će stupiti na snagu 1. siječnja 2017., kako planiraju u HDZ-u, premda je premijer Andrej Plenković u Mostaru izjavio da su je načelno usuglasili s partnerima. Iako mostovci ne dvoje o nužnosti njezina provođenja, drže da prijedlog koji je iznio ministar Zdravko Marić treba doraditi kako bi postigao najbolje učinke.

Primjedbe koje će uputiti ne žele iznositi u javnost prije no što ih predstave HDZ-u, ali ne kriju da su zamjerke brojne.

– Naši stručnjaci analiziraju predložene mjere, nakon čega ćemo primjedbe službeno iznijeti HDZ-u. Kao saborski zastupnik, mogu reći da me zanimaju učinci koje će reforma imati na najnerazvijenije lokalne samouprave u RH, hoće li se poticati poduzetništvo i poljoprivreda u zaostalim krajevima Like, Gorskog kotara, Slavonije i Dalmacije i sprječavati iseljavanje, što smo obećavali. Smatram da se porez na dobit u tim krajevima mora smanjiti kako bismo poticali poduzetnike da pokreću tvrtke u tim područjima – kaže Miro Bulj.

Dodaje i da ga zanima učinak koji će reforma imati na najsiromašnije građane.

– Nije mi prihvatljivo ono što čitam, a to je da se najniže plaće i mirovine uopće neće povećati, a one najveće najviše će rasti. Nije mi drago da sirotinja ne dobije ništa. Neprihvatljivo mi je da se povećaju plaće saborskim zastupnicima i dužnosnicima u vremenu dok hrvatski umirovljenici kopaju po kontejnerima. Mi moramo iz tog povećanja biti izuzeti – kaže Bulj.

Smeta mu i što se najavljuje da će porasti cijene školskim udžbenicima, čime će razlika između nerazvijenih krajeva i Zagreba, gdje udžbenike kupuje Grad, biti još veća.

Ipak, ističe kako se ne može reći da je predložena reforma loša i kao pozitivan primjer navodi rasterećenje poljoprivrednika na repromaterijal, ali kaže da treba pronaći model da ne dođe do poskupljenja osnovnih namirnica poput kruha, šećera i mlijeka. Skloniji je većem oporezivanju cigareta, alkohola i luksuza.

– Sve treba detaljno analizirati i vidjeti tko će najviše profitirati, a tko će platiti cijenu reforme. To nikako ne smiju biti najsiromašnije obitelji. Sirotinju treba rasteretiti, povećati najniža primanja i tako pokrenuti potrošnju.

Imamo Ministarstvo demografije i sve reforme moraju biti usmjerene povećanju nataliteta i opstanku na ovim područjima, a porezna reforma jedna je od ključnih poluga za pokretanje gospodarstva i stvaranje uvjeta za dobar život – zaključio je Bulj. I drugi mostovci, iako ne istupaju, drže da je puno prijepornih točaka koje moraju raspraviti te pronaći kompromis.

U javnosti je već objavljeno njihovo neslaganje s povećanjem PDV-a u ugostiteljstvu, kao i s poskupljenjem lijekova, kruha i mlijeka. Imaju primjedbe i na oporezivanje plaća.

>> Poduzetnici će se voziti jeftinije, a porast će i prodaja automobila

Komentara 48

VI
virkom
07:25 31.10.2016.

Neće ni ova vlada dugo... Nisu još ni mjesec dana zajedno, a MOST hoće blokirati povećanje primanja zastupnicima. Svašta ljudi kažu o Boži Petrovu i o MOST-u, ali jedna stvar im se mora priznati: ne žele gaziti po sirotinji! To se često ne primjećuje jer se zakulisno stalno bore protiv kojekakvih lobija i privatnih interesa.

TA
tadija68
07:06 31.10.2016.

bolje da ne poskupi nista krkani jedni

DU
Deleted user
08:41 31.10.2016.

Bulj je demagog, ovo s cigaretama i alkoholom zvuči krasno ali dignemo li cigarete više nego ima susjedstvo (Slovenija, Mađarska, EU) nećemo prodati ni kutije. Da ne govorimo o Bosni i Srbiji.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije