Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
03.11.2016. u 11:30

Večer prije uhićenja u Posavini, Bošnjaci u Kraljevoj Sutjesci zastrašivali Hrvate

Večer prije uhićenja desetorice hrvatskih domoljuba iz Posavine, u jednom drugom kraju BiH, u Kraljevoj Sutjesci, poveća skupina bošnjačkih “antidejtonista” upala je u dvorište crkve s ratnim zastavama Armije BiH. Čak su njome zaogrnuli i bosansku kraljicu Katarinu. I ono malo preostalih Hrvata zatvorilo se u strahu u svoje domove čekajući zaštitu. Ima li uopće netko tko bi mogao pomoći Hrvatima u BiH?

Međunarodna zajednica nakon Daytona nametnula im je diskriminirajuće ustavne promjene. To i ne čudi jer međunarodne diplomate u Sarajevu “brifiraju” domaći bošnjački kadrovi. Nažalost, i Hrvatska na svoje sunarodnjake u BiH gleda kao na problem. Mediji su stvorili sliku o njima kao parazitima. Država Hrvatska nema strategije. Hrvati iz BiH trebaju im samo za glasove i političke bodove. Sve što su do sada tražili Haag ili Sarajevo, oni su isporučivali. Pa i dokumente po kojima bošnjačko sudstvo bojovnike Domovinskog rata stavlja u potpuno suprotni kontekst. Već ih je stavilo na popis 640. Sudit će im se, umjesto da ih se proglašava herojima. Iako su u Posavini i drugdje bili saveznici s Hrvatima, Bošnjaci su nakon rata otvorili posebnu “frontu” prema njima. Posljednjih godinu dana intenzivno se bave kriminaliziranjem svega što je hrvatsko i širenjem propagande da su Hrvati zapravo povlašteni, a ne ugroženi.

Prešućuje se svjetski presedan kako se u dva desetljeća broj Hrvata u BiH prepolovio. A sada je cilj i ovu polovinu prepoloviti. Bošnjaci žele Federaciju za sebe. Žele svoj pandan Republici Srpskoj. Zato Hrvatima ne daju entitet, TV kanal, institucionalnu zaštitu... U državi u kojoj su suvereni i konstitutivni, Hrvatima drugi govore da će im nešto dati ili uzeti. Apsurd.

Hrvatska svijeća za Dan mrtvih dogorjela je do noktiju. Živi su zakopani. Za ovaj “mirnodopski genocid” nitko neće odgovarati. Jer, on se ne bi ni dogodio da žrtvu nisu pretvorili u krivca kojem je i bez Suda BiH već presuđeno.     

>> Bosanska Posavina u strahu: Sutra mogu uhititi cijelo Orašje

>> 'Ne smijemo zaboraviti Orašje. Dok su svi kalkulirali s opstankom Jugoslavije, oni su ustali i oduprli se srpskoj agresiji'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije