Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Preimenovanje

Mirkovci gube Ulicu Boška Buhe, a Karadžićeva postaje Vukovarska

'Unutarnja-Vinkovci-160810-Zoran Marekovic-vec 11 godina inicira preimenovanje mirkovackih ulica koje nose imena komunistickih i partizanskih velikana Photo: Goran Ferbezar/PIXSELL'
'Goran Ferbezar/PIXSELL'
16.08.2010.
u 19:35

Središte vinkovačkoga prigradskog naselja u kojem su Srbi prije rata bili u većini dobit će Trg Nikole Tesle, a bit će postavljen i Teslin kip.

Dogovorili smo se da ćemo preimenovati ulice, ali nećemo koristiti imena velikana iz povijesti, ni s naše ni s njihove strane, već ćemo ulice imenovati prema zemljopisnim pojmovima. Predložio sam da se glavna mirkovačka ulica koja nosi ime Vuka Stefanovića Karadžića preimenuje u Vukovarsku i to je odmah prihvaćeno – kaže Ivan Franjić, član MO i Povjerenstva za preimenovanje ulica, u kojemu je bilo dvoje Hrvata, dvoje Srba i predsjednik Povjerenstva za imenovanje ulica Vinkovaca. Više neće biti ni Ulice Boška Buhe, Kardeljeve, 29. novembra, 7. jula i slično, već Bosutska, Prištinska, Jošinačka, Sarajevska, Makedonska... Franjić dodaje da su razmotrili nazive sve 42 mirkovačke ulice i  odlučili da središte vinkovačkoga prigradskog naselja, u kojem su Srbi prije rata bili u većini, a sada je odnos 70 posto Hrvata i 30 posto Srba, dobije naziv Trg Nikole Tesle te da se postavi Teslin kip.  

– Stvarni broj Srba teško je odrediti jer su mnogi ovdje prijavljeni, a žive u Srbiji, no imaju ovdje pravo glasa, putovnicu i sve drugo – kaže Franjić i dodaje kako je dogovoreno da Ulica Branka Radičevića ostane. Branitelj Zoran Mareković bori se za preimenovanja već 11 godina, od kada se doselio u Mirkovce.

– Zadovoljan sam, jer bilo je ružno slušati da živimo u Karadžićevoj ulici, Ulici 29. novembra, Zmaja Jove ili Boška Buhe. Ljudi su nas začuđeno pitali pa gdje mi to zapravo živimo – kazao je Mareković.

Ključne riječi

Komentara 133

WI
Winnetou
19:44 16.08.2010.

E pa bogu hvala!

MI
MIG
15:20 17.08.2010.

I Madonna ima duplo N u imenu ali ipak svi u svijetu to duplo N pisu bez obzira sto se ne cuje kad se izgovara. Naravno samo Srbi koriste taj Pisi kako se cita. Zasto???? Da nebi slucajno pogrijesili u izgovoru (jer neznaju procitati Gerge Washington, ali svi mogu procitati Dzordz Vasington)... Nigdje u svijetu se to ne primjenjuje, samo u Srbiji.

RI
RINMA
15:21 17.08.2010.

E kurcula, kurcula. A tko je Miloševiću pisao govor na Gazimestanu? A tko je crtao liniju Virovitica - Karlovac - Karlobag? A tko se zalagao za \"čvrstu\" fedraciju (čitaj veliku Srbiju) ? A što su laprdali srpski akademici? E kurculala , kurcula. Pamet ti je za to što ti ime kaže.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije