Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'oni i mi'

Mirjana Kasapović: Podjele u društvu poražavajuće se produbljuju

Mirjana Kasapović
Foto: Borna Filić/PIXSELL
1/26
19.03.2014.
u 20:01

U tekstovima se vidi da se, iako je znanstvenica, ljuti kao i svi mi, istaknuo je Ivo Žanić

Knjiga “Oni i mi” profesorice Mirjane Kasapović, kolumnistice Obzora, političkog tjednika Večernjeg lista, predstavljena je danas u hotelu Esplanade. Riječ je o ukoričenih stotinjak kolumni koje su u posljednje četiri godine objavljene u Obzoru za koji M. Kasapović, profesorica na Fakultetu političkih znanosti, piše dva puta mjesečno.

Hrabrost i stav

Urednik knjige, ujedno urednik Obzora, Zdravko Milinović zbirku kolumni profesorice i kolumnistice Kasapović opisao je kao “kroniku političkih i širih društvenih događanja ovog doba”. Knjigu je izdao Večernji list kao dio Večernji edicije.

– Izdali smo nekoliko zbirki Večernjakovih prepoznatljivih autora. Obzor je uvijek okupljao kolumniste koji imaju što reći, a Kasapović je među prepoznatljivim kolumnistima. Ona je najbolji pokazatelj što znači dobar kolumnist: ne boji se i pokazuje svoj stav – kazao je Dražen Klarić, direktor sadržaja Večernjeg lista. Recenzent knjige Ivo Žanić, također profesor na Fakultetu političkih znanosti, svoju je kolegicu uvrstio u uski krug znanstvenika kojima nije ispod časti potpisati se samo imenom, bez titule, i pisati pojednostavnjenim rječnikom za široku publiku.

Foto: Goran Stanzl/Pixsell i Getty Images

– Osim jednostavnosti, u njezinim tekstovima ima još jedna žestina izraza i polemičkog diskursa. Ona u tekstovima pokazuje da je, iako znanstvenica, ista kao svi mi i može se naljutiti – opisao je Žanić kolegicu. Njezin rad vidi kao “spoj racionalne znanstvene analize i spontanosti”. Mirjana Kasapović prigodu je iskoristila da još jednom komentira društvenu situaciju.

– Oni i mi znači: oni – ustaše, partizani, SDP, HDZ, vlast, opozicija – i mi građani. To su podjele u društvu, a u posljednje dvije godine se produbljuju iako bi ih politika trebala ublažavati. To mi je poražavajuća spoznaja – kazala je M. Kasapović naglašavajući da je ona prije svega znanstvenica iako je ljudi prepoznaju kao novinarku.

Britka i argumentirana

Prije dva tjedna objavila je i knjigu “Kombinirani izborni sustav od 1945. do danas”, no sama je procijenila da će znanstveni diskurs knjige doći do uskog kruga ljudi. Na promociji su bili i “mete” njezina pisanja, a predsjednik Ivo Josipović ocijenio ju je briljantnom analitičarkom koja argumentirano kritizira.

Komentara 35

GU
gustirna
20:24 19.03.2014.

komunisticki znanstvenici.da ista vrijedite nebi nam zemlja bila u banani.zavrseni fakulteti i doktorati telefonskom vezom fakultet-komitet , kupovanjem diploma te namjestanjem titula.ja tebi doktorat a onda ces ti meni.

MI
Mirnadob
20:28 19.03.2014.

Ta podijela se jos vise osjeca od kada je dosao SDP na vlast,jer od predsjednika do Zokija,nitko se ne osjeca Hrvatom,i ako je HR priznata od EU kao samostalna Drzava,ali oni jos uvijek "pusu" u jogoslavenske trube,i zato se stvara podijela i mrznja,dali to oni cine svjesno ili NE svjesno? neznam.

DU
Deleted user
20:39 19.03.2014.

Pioniri maleni naucili i knjige pisati. Jos da nisu retrojugoslovenske.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije