Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 171
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LAVANDA

Mirisi mora i Mediterana u karlovačkom predgrađu

lavanda1
Foto: Kristina Štedul Fabac/Pixsell
1/5
16.07.2010.
u 14:07

Robert Poturica vlasnik je ekološkog obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva na kojem je zasađeno oko 8000 sadnica lavande

Ljetna vrućina i visoke temperature koje su '‘pritisle'’ već od ranog jutra nisu omele žene KUD-a Turanj da u narodnim nošnjama starinskim srpom poberu lavandu na Slunjskim brdima kod Karlovca.

Turistička atrakcija

– Tako se radilo nekada, u narodnoj nošnji uz pjesmu žela se pšenica čitav dan. No, umjesto pšenice, prije četiri godina moja je obitelj zasadila lavandu budrovku – rekao je Robert Poturica, vlasnik ekološkog obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva na Turnju. Miris lavande, kolačići s okusom te mediteranske biljke, torta i sirevi mamili su izgledom i okusom sve koji su jučer došli na degustaciju proizvoda od lavande i prikaz žetve na imanje obitelji Poturica. Na Slunjskim brdima imaju 3000 sadnica lavande, a u Vukmaničkom Cerovcu još 5000.

– Lani smo pokrenuli projekt ‘'Karlovačka lavanda'’, kojim želimo ovaj posao pretvoriti u svojevrsnu turističku atrakciju. Zato sam se javio na natječaj Grada Karlovca za novi turistički proizvod, a i na natječaj Ministarstva turizma s projektom ‘'Karlovačka lavanda'’ za gradnju drvene kućice i destilatora. Sve bi to bio dio sadržaja za turiste koje bismo doveli na imanje. Mogli bi sudjelovati u žetvi, ali i daljnjim procesima obrade biljke – od sušenja, destiliranja do spremanja – objasnio je Robert Poturica. Ove je godine zasadio još 160 sadnica na Slunjskim brdima. Odabrao je novih pet vrsta biljke koje se žanju kasnije kako bi, zbog turista, imali tri mjeseca žetve lavande.

Liker od lavande

Osim prehrambenih proizvoda, obitelj radi i sapune, mirisne jastučiće, eterična ulja, ulja za masažu, ali i liker od lavande.

– Ovo što mi imamo su premale površine da bismo mogli živjeti od proizvodnje lavande, pa se time bavimo uz redoviti posao. Ovo je nešto novo, lavandu uvijek svi vežu uz Mediteran, ali odlično uspijeva i ovdje i dobro dođe za popunjavanje rupa u kućnom budžetu. O lavandi se brine cijela obitelj, supruga Dubravka i moji roditelji. Proizvode prodajemo na imanju, ali i po sajmovima od Dubrovnika, Zagreba, Rijeke, Osijeka i na karlovačkim manifestacijama – kazao je R. Poturica, koji protekle dvije godine vodi i Udrugu proizvođača ekoloških proizvoda Karlovačke županije, koja okuplja 11 od 29 ekoloških proizvođača registriranih u županiji.

Grad Karlovac sufinancira nabavu lavande jednom kunom po sadnici.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije