Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
manji troškovi

Mirela Holy u Karlovcu krstila prvu malu toplanu na biomasu Bio­Meiler

holy
Foto: Kristina Štedul-Fabac/PIXSELL
1/5
03.02.2014.
u 14:15

'Održivi razvoj počiva na mnoštvu malih i srednje­velikih projekata', smatra predsjednica Oraha

Ovo je dobar primjer da projekti obnovljivih izvora energije ne moraju biti skupi, kao što se često tvrdi u javnosti. Moguće je spojiti elemente održivog razvoja – ekonomičnost i zaštita okoliša i nadam se da će ovaj primjer motivirati i ostale da krenu tim pravcem – kaže Mirela Holy, predsjednica Oraha, nove političke stranke, gostujući u Karlovcu gdje je krstila prvu Bio­Meiler toplanu na biomasu za kućanstvo u Hrvatskoj, dodajući da održivi razvoj počiva na mnoštvu malih i srednjih projekata.

Ovu mini­toplanu izgradila je obitelj Bosshard uz financijski trošak od oko tisuću kuna. ­ Ovom mini­toplanom 18 mjeseci ćemo proizvoditi toplu vodu za našu kuću. Počeli smo je graditi u prosincu, radili smo pet­šest sati dnevno dok je do prije desetak dana – kaže Pierre Bosshard.

Dodaje da je unutar same toplane temperatura 65 do 70 stupnjeva Celzija, a u kući je temperatura vode 45 stupnjeva Celzijusa. Mini­toplana visoka je 0,80 metara, a široka tri metra. Bosshard opisuje da je 18 kubičnih metara mljevene drve mase omotano cijevima, kartonom, dok armatura sve to drži na okupu.

Mikroorganizmi stvaraju toplinu kada se biomasa prelije vodom, a naposljetku ostane kompost koji se može koristiti u poljoprivredi. ­ Na ovo smo se ulaganje odlučili zbog visokih režija i oštrijih zima. Diljem Europe je dvjestotinjak manjih ili većih ovakvih toplana na biomasu, a u Njemačkoj se i neki hoteli tako griju.

>>Holy: Sumnja se da je Vlada Spectrumu ustupila stare Inine podatke

Komentara 4

Avatar messerschmidt
messerschmidt
15:20 03.02.2014.

Jel nekom išta jasno? Što je to pod ceradom? Kompost koji kad zaliješ, grije 70 stupnjeva?

DU
Deleted user
17:00 03.02.2014.

Otkad je drugarica svećenik?

SK
sinisa.k.8888
22:00 13.02.2015.

odlicno ali jako sture informacije o samom sastavu komposta..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije