Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zvonko bušić

Mir će naći 
uz grobove Gojka Šuška i Brune Bušića

Zvonko Bušić (1)
PIXSELL
02.09.2013.
u 20:35

Bušić je ostavio dvije poruke, no prije je riječ o rukom napisanim ceduljama s po nekoliko rečenica nego o pismima.

Zvonko Bušić bit će pokopan u srijedu na zagrebačkom groblju Mirogoj u simboličnih “pet do 12”. Obitelj, rodbina i prijatelji odlučili su se, između Gorice, Hercegovine i Mirogoja, za potonju lokaciju jer smatraju da će u neposrednoj blizini grobova domoljuba Gojka Šuška i Brune Bušića i Zvonko naći svoj mir. U organizaciju osiguravanja mjesta pogreba uključile su se i braniteljske udruge, Skupština grada i uprava groblja.

Cedulja na engleskom

Od prijatelja obitelji doznaju se još neke pojedinosti tragedije. Bušić je ostavio dvije poruke, no prije je riječ o rukom napisanim ceduljama s po nekoliko rečenica nego o pismima. Cedulja namijenjena supruzi Julienne napisana je na engleskom i sadrži onu rečenicu da više ne može “izdržati u Platonovoj pećini”. Druga je cedulja pisana na hrvatskom. Prijatelji obitelji zaključuju da je misao o samoubojstvu sazrijevala duže vrijeme, no kako je odluku ipak donio “ad hoc”. Njegova razočaranost i nesnalaženje u hrvatskoj stvarnosti traju već pet godina, a njegov je šok posebno bio primjetan netom nakon povratka, 2008. Bio je tada, kažu, pun idealizma i aktivizma, a želio je povezati hrvatsku desnicu, uključiti i centar. – Zvonko, još se u Hrvatskoj nije rodio netko kome bi to uspjelo – govorili su mu prijatelji. S vremenom je počeo shvaćati da su Hrvati, Hrvatska i okolnosti temeljito izmijenjene, no to mu nije pomoglo.

Oneraspoložila su ga politička zbivanja, a na posljednjem skupu, u Udbini, ispred crkve hrvatskih žrtava, kažu svjedoci, izbjegao je pružiti ruku Milanu Bandiću, a posebno mu je zasmetalo kada je čuo da mu mnoštvo i plješće bez obzira na to što je uhvaćen kako odbija priznati da je nosio bedž s likom J. B. Tita.

Hrvatski paradoks

– To je tipičan hrvatski paradoks. Oni koji nikada neće razumjeti Bušićevu žrtvu, oni koji ga i sada zovu teroristom, istodobno svom političkom autoritetu Titu nikada neće zamjeriti što je bio suđen na “bombaškom procesu” niti će ga zbog tih bombi zvati teroristom – slikovit je jedan od prijatelja obitelji. Hrvatska puna sjena, opsjena i iluzija, to je za nj bilo preteško breme.

>>Što je Platonova špilja?

>>Bušić u oproštajnom pismu: Nisam mogao živjeti u Platonovoj pećini

>>Otmica vlastitog života za svoju domovinu Hrvatsku

>>Pismo Zvonka Bušića iz zatvora 2005. godine

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije