Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HAAG O dogovoru RH i Washingtona

Miomir Žužul: Tuđman počeo Oluju uz blagoslov SAD-a

08.06.2009.
u 11:15

Treći i najviše pozicionirani svjedok obrane Ante Gotovine Miomir Žužul, u vrijeme Oluje posebni izaslanik Franje Tuđmana za pregovore s međunarodnom zajednicom, posvjedočio je da hrvatski predsjednik ne bi pokrenuo Oluju da nije imao dopuštenje SAD-a.

S obzirom na to da optužnica kaže kako su optuženi s Tuđmanom planirali silom iseliti srpsko stanovništvo iz RH, Žužul je ponovio tri američka uvjeta za Oluju – da vojna akcija bude brza, da se zaštite srpski civili i jamči sigurnost pripadnicima UNCRO-a.

– Tuđman bi zaustavio akciju da je to SAD tražio, znao je da se jedino uz njihovu pomoć može riješiti problem okupirane istočne Slavonije i Baranje, a ne bi neposluhom to riskirao – tvrdi Žužul.

Kaže da je Tuđman bio za pregovore oko mirnog rješenja i stalno ponavljao “pregovarao bih i s crnim vragom kad bi to spasilo živote i dovelo do mirnog rješenja”. Objasnio je da tužitelji pogrešno navode riječi F. Tuđmana s Brijunskog sastanka kada on govori o “tobože ljudskim pravima Srba”.

Tužitelji to prevode kao “pretvaranje”, dok je smisao bio u tzv. pravima.
– Tuđman, koji je formiran u socijalizmu, kada je govorio o ljudskim pravima i slobodi štampe dodavao je taj “tzv.” – objasnio je Žužul.

Objasnio je i da je general Gotovina izabran za operativnog zapovjednika četiriju vojnih operacija koje su pripremile Dayton i kraj rata jer nije dolazio iz JNA i nije se bavio politikom, a bio je sposoban voditi HV, HVO i suradnju s Armijom BiH. Kaže da nikada od međunarodnih političara i diplomata nije čuo da se netko žali na ponašanje A. Gotovine, naprotiv svi su govorili o njegovoj vojnoj učinkovitosti.

Odluka o pokretanju Oluje nije, kako tužitelji tvrde, prihvaćena na Brijunima, nego na VONS-u. Dodao je da je Tuđmanu kao generalu teško pala odluka SAD-a da HV ne uđe u Banja Luku jer je smatrao da bi to bio potpuni poraz velikosrpske agresije.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije