Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Neiskorišteno 5,1 milijarda kuna

Ministrica Obuljen Koržinek: Nismo tražili produljenje roka, pismo je nastavak našeg sastanka

Zagreb: Ministrica Nina Obuljen Koržinek o postupanju Vlade oko Fonda solidarnosti EU-a
Patrik Macek/PIXSELL
13.01.2022.
u 17:25

Dogovaralo se o provedbi projekata koji se financiraju iz projekata Fonda solidarnosti, o organizacijskoj strukturi i o načinu izvještavanja - rekla je Nina Obuljen Koržinek

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek komentirala je pismo Europske komisije hrvatski Vladi da neće produžiti Hrvatskoj rok za potrošnju 5,1 milijarde kuna koje smo dobili za sanaciju hitnih šteta od potresa. 

- U pismu piše follow up našeg tehničkog sastanka koji smo održali sa službama EK tijekom prosinca i na kojem smo se dogovorili oko dinamike daljnjeg rada. Cilj pisma bio je potvrditi ono što se dogovaralo na sastanku. Dogovaralo se o provedbi projekata koji se financiraju iz projekata Fonda solidarnosti, o organizacijskoj strukturi i o načinu izvještavanja - rekla je Nina Obuljen Koržinek. 

Rekla je i kako Vlada nije tražila produljenje roka. 

- Ono što smo znali da će dogoditi jest činjenica da u ćemo u nekim resorima potrošiti puno više od alokacije, a u nekima manje. Manje ćemo sigurno potrošiti u zdravstvu jer ne možemo u pandemiji evakuirati bolnice - rekla je Obuljen Koržinek. 

- Tehnički sastanci služe tome da se prati dinamika. Šest mjeseci prije isteka roka bilo bi neozbiljno od nas što će se realizirati, a što neće do predviđenog roka. Preko osam milijardi kuna projekata je dogovoreno. Sljedeći sastanak imamo početkom ožujka, dotad će biti jasno sve oko dinamike trošenja, a tad ćemo i vidjeti da se i formalno ta odluka o raspodjeli resora uskladi s onim što će biti realno. Fond solidarnosti pokriva jedan mali postotak ukupne štete  - rekla je ministrica. 

- Fond solidarnosti nije fond za obnovu od potresa. Iz fonda se financiraju nužne žurne mjere kako bi se pomoglo ljudima, spriječilo daljnje opasnosti koje bi mogle naštetiti ljudima od nesaniranih građevina - rekla je ministrica i objasnila kako je novac iz Fonda solidarnosti puno lakše potrošiti u Petrinji nego u Zagrebu. 

- Tip štete u Gradu Zagrebu je takav da zahtjeva sve pripremne radnje da bi se pristupilo samoj fizičkoj obnovi, intervenciji, onome što je prihvatljivo iz Fonda solidarnosti - rekla je Obuljen Koržinek. 

Komentara 28

IZ
iznadzagrebanebo
17:44 13.01.2022.

Što ministrica kulture ima govoriti o ovome, bolje upakirava laži u celofan!?! HDZ štetočine.

KO
kompakt
18:01 13.01.2022.

Ministarka regionalne kulture tupi o financijama.Da nije smiješno bilo bi žalosno.Kulturni ekspert za zamračivanje love.

Avatar Uzdanica hbz
Uzdanica hbz
17:42 13.01.2022.

Ovo su malo teže antihrvatske štetočine

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije