Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Socijalna skrb

Ministrica Juretić želi da se više djece zbrine u obiteljima: Povećat će naknade za udomljavanje

Bernardića Juretić
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/10
09.05.2016.
u 22:50

Udomitelji sada za skrb o djetetu dobivaju oko 2000 kuna, no to nije dovoljno za uzdržavanje djeteta. Koliko će dobivati više, još se ne zna

Ministarstvo socijalne politike i mladih izradilo je Plan razvoja udomiteljstva za djecu u Republici Hrvatskoj za razdoblje 2016. – 2017. godine, pa se u konačnici očekuje i povećanje naknada za udomljavanje.

Ravnomjerna kvaliteta

Troškovi djece smještene u domove znatno su veći od naknada koje se daju za njihovu skrb u udomiteljskim obiteljima. Obiteljsko je okruženje prvi izbor za djecu bez adekvatne roditeljske skrbi, nikako ne institucija, pa se ponovno pokušava razvijati udomiteljstvo. Troškovi smještaja i skrbi u domovima iznose i po 8000 kuna.

S druge strane, visina mjesečne naknade za troškove smještaja za dijete predškolskog uzrasta iznosi 1800 kuna (s teškoćama u razvoju 2000 kuna), za školsko dijete 2000 kuna na mjesec (s teškoćama 2200 kuna). Te se naknade uvećavaju 20% u slučaju specifičnih potreba djeteta pa iznose 2160 kuna, odnosno 2400 ili 2640 kuna. Do kraja godine ti bi se iznosi zakonskim izmjenama trebali povećati, planiraju u Ministarstvu.

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

– Planom unapređenja udomiteljstva želimo postići ravnomjernu raspoređenost i usklađenu kvalitetu udomiteljske skrbi za djecu na cijelom području Hrvatske kako bismo izbjegli da se djeca smještaju u domove ili da se djeca iz jednog dijela RH smještaju u obitelji u drugom dijelu države. Planiramo u suradnji sa stručnjacima i akademskom zajednicom odrediti kriterije za različite modele i specijalizacije udomiteljstva, primjerice udomiteljstva za novorođenčad koja nije jednaka udomiteljstvu za djecu s poteškoćama u razvoju ili udomiteljstvu djece romske etničke pripadnosti – najavljuje Diana Topčić Rosenberg, pomoćnica ministrice Bernardice Juretić.

Financiranje se predviđa iz proračuna, Europskog socijalnog fonda i UNICEF-a.

U Registru udomitelja i djece smještene u udomiteljske obitelji 1575 je udomitelja za djecu, od kojih 516 srodničkih udomiteljskih obitelji u kojima je smješteno 1904 djece.

Najviše je udomiteljskih obitelji u Gradu Zagrebu (195), zatim u Osječko-baranjskoj županiji (141), u Splitsko-dalmatinskoj (139), Zagrebačkoj županiji (135), Varaždinskoj (133) i Koprivničko-križevačkoj (102).

Stručna pomoć udomiteljima

Udomitelj koji nije srodnik prima mjesečno 400 kuna za skrb o djetetu, za dijete s oštećenjima 525 kuna. MSPM planira osigurati stručnu edukaciju i podršku različitim kategorijama udomitelja te promijeniti zakonsku regulativu koja bi pratila ove promjene.

>>Ministarstvo izradilo Plan razvoja udomiteljstva za djecu za razdoblje 2016. – 2017.

Komentara 19

Avatar mrtvu majku komunističkuu usta
mrtvu majku komunističkuu usta
05:19 10.05.2016.

udomljavanje djece je mafijaški biznis socijalnih radnica i dobro umrežen kriminal gdje se iz države isisavaju novci i razbijaju obitelji,otimaju djeca iz roditeljskog doma a da bi zaradili udomitelj-socijalna radnica-njen šef ....i tako do vrha.....zamislite samo situaciju u kojoj roditeljima otimaju djecu radi nemogućnosti uzdržavanja iste i onda da vanje 2000kn za isto uzdržavanje udomitelju....pa kad bi isti roditelj dobio upola manje novca od države jasno je da bi vlastito dijete mogao kvalitetnije zbrinuti u svakom pogledu.....ali onda socijalna mafija ne bi mogla sisati novac iz sistema....fuj !!!

RI
rikavac
23:55 09.05.2016.

cuo sam da si se udala casna pa mogla bi i ti udomit koje,dijete.

TH
than
00:40 10.05.2016.

Dakle, smjestaj u domu (pretpostavljam drzavnom, jer ima mase izmisljenih radnih mjesta)kosta 8000 kuna, a kod udomitelja do oko 2000 kuna ?!?!?! Ala se novci peru.... 8000 kuna ?!?!?! Kod nas cetveroclane obitelji prezivljavaju sa manje... K tome da jee za djecu bolja opcija udomitelj (koji ce ga zavoljeti), od doma.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije