Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EUROPSKA SREDSTVA

Ministrica Divjak: Pod jednakim uvjetima vrednovati rad domaćih i stranih stručnjaka

Blaženka Divjak sudjelovala na okruglom stolu na temu učitelja budućnosti
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
29.05.2019.
u 15:12

Cijena po jednoj nastavnoj jedinci je otprilike 1500 kuna neto, za što je potrebno oko 20 sati rada. Time se plaća prenošenje autorskih prava na Ministarstvo pa ih svaki učitelj u Hrvatskoj može koristiti u nastavi, kazala je.

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak izjavila je u srijedu da do kraja godina raspolaže s još 20 milijuna kuna europskih sredstva rad na reformi i zauzela se da se pod jednakim uvjetima vrednuje rad domaćih i stranih stručnjaka.

Portal Srednja.hr objavio je da je za pripremu Škole za život i uvođenje obvezne informatike kroz autorske ugovore u devet mjeseci isplaćeno 10,6 milijuna kuna neto, te da je jednoj nastavnici matematike za rad na jednom priručniku kroz dva ugovora isplaćeno 205 tisuća kuna neto.

To su sredstva Europskog socijalnog fonda koja su namijenjena reformi, metodički priručnici su propisani Strategijom odgoja i obrazovanja i na njima su radili članovi radnih skupina za izradu kurikuluma ili su radili na edukaciji za eksperimentalne škole, kazala je ministrica Divjak i dodala da je sve rađeno transparentno.

Cijena po jednoj nastavnoj jedinci je otprilike 1500 kuna neto, za što je potrebno oko 20 sati rada. Time se plaća prenošenje autorskih prava na Ministarstvo pa ih svaki učitelj u Hrvatskoj može koristiti u nastavi, kazala je.

Da su ta sredstva dana nekom iz financijskog sektora ili međunarodnim stručnjacima, onda se nitko ne bi čudio da je to puno. Ali kad ih damo učiteljima, dovodimo to u pitanje, kazala je.

U prvom projektu smo imali na raspolaganju 155 milijuna kuna i do sada je utrošena jedna sedmina svih sredstava koja je namijenjena za to, kazala je i dodala da je na novi natječaj stiglo 530 prijava koje će proći recenzije.

Komentara 2

MA
marijaqwer
17:00 29.05.2019.

Reforma ispala raspodjela novca iz EU fondova podobnima, a u školi sve isto.

AA
aabbcc
22:13 29.05.2019.

....rad domaćih i stranih stručnjaka ... Tako i treba kao da su domaci bolji od Bosanaca !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije