Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Ministri vanjskih poslova EU odobrili Hrvatskoj 3,5 milijardi eura

Vijeće je pozvalo na uspostavu radne skupine za pisanje pristupnoga ugovora za Hrvatsku, te napomenulo da ona mora ovaj mjesec započeti s radom.
07. prosinca 2009. u 16:12 110 komentara 5 prikaza
eu zastava
Foto: arhiva vl

Ministri vanjskih poslova EU 27 odobrili su bez rasprave na sastanku Vijeća EU za opće poslove (GAC) prijedlog Europske komisije o novčarskome paketu za Hrvatsku u prve dvije godine njezina članstva, teškome 3,5 milijardi eura.

Istovremeno bi godišnja članarina Hrvatske bila nešto viša od 600 milijuna eura. Kako je riječ o novcu za projekte od kojih su neki višegodišnji, prve bi dvije godine članstva Hrvatska završila s oko dvije milijarde eura u plusu.

“Da bi mogla povlačiti navedeni novac iz europskoga proračuna, Hrvatska mora pravodobno i u skadu s europskim zakonodavstvom uspostaviti neophodne sposobnosti i ustroje za dobro upravljanje i učinkoviti nadzor zajedničkih novčanih sredstava”, piše u GAC-ovim zaključcima.

- Zaštita novčarskih interesa EU od najveće je važnosti, a ukupan novčarski paket za Hrvatsku mora biti čvrsto ugrađen u opći napor k proračunskoj stezi - naglasili su ministri.

Hoće li taj novac Hrvatska povlačiti već od 2012. godine, ovisi o tome hoće li “na vrijeme ispuniti sve zahtjeve članstva, a posebice one povezane uz pravosuđe i temeljna prava”, naglašavaju ministri.

U nacrtu zaključaka ističe se “općenito dobru suradnju Hrvatske s Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY)”, te “pozdravlja stvaranje međuagencijske radne skupine, ali sa žaljenjem bilježi da ICTY-jev tužitelj još nije mogao izvijestiti o sadržajnome napretku na pitanju nalaženja spisa”.

Stoga Vijeće “poziva Hrvatsku da osigura bezodvlačno rješenje toga pitanja”. No, nacrt je pisan prije no što se ministrima za stolom pridružio ICTY-jev tužitelj Serge Brammertz, pa se temelji na njegovu posljednjemu izvještaju Vijeću sigurnosti UN-a.

- Ne vidim kako bismo, na temelju postojećega stanja, mogli uskoro otvoriti pregovore s Hrvatskom o poglavlju Pravosuđe i temeljna prava. Nadam se, međutim, da će dodatna Brammetzova pitanja hrvatskim vlastima glede spisa koji su mu potrebni dovesti do mogućnosti da se to poglavlje otvori - izjavio je nizozemski ministar vanjskih poslova Maxime Verhagen.

Nizozemci su povukli blokadu privremenoga sporazuma sa Srbijom, koji obuhvaća trgovinski dio Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Nisu, međutim, pristali odblokirati ratifikacijski postupak srbijanskoga SSP-a.

Vijeće je pozvalo na uspostavu radne skupine za pisanje pristupnoga ugovora za Hrvatsku, te napomenulo da ona mora ovaj mjesec započeti s radom.

Bavarian border control
MLADIĆ OSTAO BEZ AUTA
Njemačka policija Hrvatu oduzela Audi vrijedan 30.000 eura, do Münchena morao javnim prijevozom
Financijska pismenost
NOVA PARADIGMA
Financijska pismenost sve prepoznatija kao ključna životna vještina današnjice
  • -obrisani-:

    jos jedna patka evropske unije. slovenci, gje ste molim vas, da nas blokirate

  • Pippo9:

    Hrvatska je na pragu ulaska u EU sto je i najveći nas cilj

  • sejoman:

    Ja jos nisam vidio one od 500 ojera