Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
vojska brani europske granice

Schengen puca po šavovima, Bruxelles traži rješenje za invaziju izbjeglica

mađarska izbjeglice
Foto: Reuters/PIXSELL
1/12
15.09.2015.
u 11:00

Još uvijek se svaka riječ mjeri umjesto da krenemo u konkretnu akciju – rekao je ministar unutarnjih poslova RH Ranko Ostojić

Schengenska zona bez granica izgledala je jučer kao da pod pritiskom izbjeglica počinje pucati po šavovima: Njemačka je vratila granične kontrole na svojoj granici prema Austriji, i Slovačka je najavila isto, Austrija je poslala vojsku na granicu s Mađarskom, Mađarska na granicu sa Srbijom, a ministri unutarnjih poslova 28 država EU na kriznom sastanku u Bruxellesu nisu se uspjeli dogovoriti da prihvaćaju prijedlog Europske komisije o solidarnom zbrinjavanju 160 tisuća izbjeglica. I to unatoč tome što i Komisija i Njemačka predstavljaju tu odluku kao nešto što mora brzo biti usvojeno jer će se u suprotnom Schengenska zona raspasti.

– Mi podržavamo prijedlog, no ima zemalja članica koje, umjesto da prekinu kaos koji se samo prelijeva iz jedne u drugu zemlju, očito na to nisu spremne. Još uvijek se svaka riječ mjeri umjesto da krenemo u konkretnu akciju – rekao je ministar unutarnjih poslova RH Ranko Ostojić, dodavši kako će Hrvatska dokazati da kao mala zemlja može značajno pridonijeti zbrinjavanju izbjeglica. – Ako mi možemo pridonijeti, onda su dužni i drugi sudjelovati u tome, no očito je da su upute određenim ministrima takve da ne prihvaćaju bilo kakve brojke, nikakve obveze, a to onda znači da razbijamo osnovnu stvar zbog koje postoji EU, što je solidarnost. Mislim da je to jako loše – dodao je Ostojić. Dogovor jučer nije postignut jer su Slovačka, Češka, Poljska i još neke zemlje ostale pri stavu da ne žele da im se nameće zbrinjavanje izbjeglica po kvotama.

Hrvatska prima 550 izbjeglica

Umjesto dogovora o premještaju 160.000 izbjeglica, ministri su na sastanku Vijeća EU odobrili da se počne zbrinjavati njih 40 tisuća, što je brojka koju su isti ti ministri već dogovorili na sastanku u srpnju, a da se o ostatku još razgovara na sljedećem sastanku u listopadu.

Podsjetimo, u srpnju je Hrvatska pristala zbrinuti 400 sirijskih i eritrejskih izbjeglica od ukupno 40.000 čije je premještanje iz Italije i Grčke predložila Europska komisija u svom prvom takvom prijedlogu, te još 150 izbjeglica koji bi u Hrvatsku bili preseljeni iz izbjegličkih logora uokolo Sirije. Povrh toga, Komisija je prošloga tjedna predložila premještanje još 120.000 izbjeglica koji su došli do Italije, Grčke i Mađarske, a od toga je za Hrvatsku predloženo njih 1064. – Bilo je prerano za donošenje konačne odluke o tome. No, velika većina država izrazila je svoju predanost da sudjeluje u premještanju dodatnih 120.000 izbjeglica. Cilj nam je tu odluku usvojiti 8. listopada – rekao je luksemburški ministar Jean Asselborn.

No, teško je reći kako će ideal Europe bez granica izgledati do listopada jer mnogi strahuju od domino-efekta nakon uvođenja privremenih graničnih kontrola na ulazu u Njemačku iz Austrije. – Europa je suočena s problemom da može pasti Schegnen. To je doslovno tako – rekao je ministar Ranko Ostojić odlazeći sinoć sa sastanka.

Dio izbjeglica preusmjerit će se prema Hrvatskoj

Mađarski premijer Viktor Orban, koji se najglasnije od svih dužnosnika EU protivi zbrinjavanju izbjeglica jer smatra da će pomoć jednom broju njih privući puno veći broj drugih, čestitao je Njemačkoj. – Imam puno razumijevanja za odluku Njemačke i izražavam potpunu solidarnost s tom odlukom – izjavio je Orban za njemački tabloid Bild.

Prema podacima mađarske policije, u nedjelju je iz Srbije u Mađarsku ušlo 5809 izbjeglica i migranata, a jučer do 12 sati još 5353, što su sve rekordne brojke koje sugeriraju da ljudi koji se kreću migrantskom rutom preko Balkana zapravo jure da uđu u Mađarsku prije no što ograda na granici sa Srbijom bude potpuno izgrađena. U ponoć su na snagu stupili novi mađarski zakoni koji ilegalan prelazak granice ili oštećenje granične ograde tretiraju kao kazneno djelo, a ne kao prekršaj.

Mnogi procjenjuju da će primjena novih mađarskih zakona i potpuni dovršetak ograde preusmjeriti dio izbjeglica prema Hrvatskoj, no ministar Ranko Ostojić ponavlja da je Hrvatska spremna. – Činjenica je da se uz takve restriktivne mjere to može dogoditi. No, ono što je sigurno jest da smo naš sustav pripremili za takvo što. Nadamo se da do takvih stvari neće doći, ali smo spremni – dodao je Ostojić na ulasku na sastanak Vijeća EU.

Dok su ministri unutarnjih poslova 28 država članica EU zasjedali, UN-ova agencija za izbjeglice UNHRC upozorila je da bi se deseci tisuća izbjeglica mogli naći u lutanju Europom nakon što je Njemačka ponovo uspostavila granične kontrole, a Mađarska svoju granicu sa Srbijom pretvorila u utvrdu. Europska komisija zaključila je da je njemačka odluka o privremenom uspostavljanju graničnih kontrola u skladu s pravilima iz Schengenskog sporazuma. Ta pravila predviđaju da se privremene kontrole na granicama mogu uspostaviti u slučaju "nepredvidivih" kriznih okolnosti na razdoblje od 10 dana, koje se može produljivati do maksimalno 2 mjeseca.

>>'Ako mi možemo doprinijeti, onda su dužni i drugi sudjelovati u tome'

Komentara 51

GR
greenvest
11:16 15.09.2015.

Naši dečki ginu čisteći minska polja da bi arapima bilo ljepše kad za koji dan stignu.

Avatar Cro-Wolf
Cro-Wolf
11:09 15.09.2015.

vratite ih nazad sve

IV
Ivan2706
11:20 15.09.2015.

Minimum što sam očekivao od ove Vlade je da se solidarizira s našim istočnoeuropskim susjedima (Mađarska, Slovačka, Češka, Poljska). Na žalost od slugu i poltrona ništa drugo nismo ni mogli očekivati. Vjerojatno kad odu na sastanke EU jedino što znaju reći je JA FRAU MERKEL! Ne zaboravite draga gospodo nitko Vas neće posebno cijeniti kad vidi da nemate vlastito mišljenje o ama baš ničemu. Možda bi bilo jeftinije i učinkovitije poslati u Bruxelles lutke koje će klimati glavom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije