Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
izmjene ugovora

Ministri priveli upravu i sindikat Brodosplita za stol

brodosplit (1)
Foto: Robert Anić/Pixsell
1/5
19.03.2013.
u 18:47

Dok se dogovaraju, a navodno će to trajati tjedan dana, vlada medijska šutnja pa ni iz redova sindikata niti uprave nije moguće saznati koje se točno izmjene kolektivnog ugovora mogu očekivati.

Ministri gospodarstva i rada Ivan Vrdoljak i Mirando Mrsić pokazali su se kao dobri arbitri u sukobu uprave i sindikata Brodosplita. Nakon trakavica punih međusobnog optuživanja, prijava, detektiva i sličnih nemilih događaja, koji su se zbivali u splitskom škveru od trenutka kada je novi vlasnik, samoborska tvrtka DIV ušla u brodogradilište, dvije suprotstavljene strane dogovorile su se "da će se dogovoriti".

Dok se dogovaraju, a navodno će to trajati tjedan dana, vlada medijska šutnja pa ni iz redova sindikata niti uprave nije moguće saznati koje se točno izmjene kolektivnog ugovora mogu očekivati.

Vrlo općeniti zaključci govore o tome da će se poštovati odredbe Zakona o radu, sloboda i pravo na sindikalno udruživanje te da će se rezultat ankete koju je proveo poslodavac dostaviti sindikatu i zajednički analizirati.

Prema već objavljenim informacijama, najveći spor nastao je oko iznosa otpremnina za radnike koji će, nažalost, napustiti škver nakon restrukturiranja. Navodno je uprava ponudila otpremninu od 4000 kuna po godini staža uz povećanje iznosa na 5.500 kuna po godini staža za sve koji rade duže od 20 godina u škveru, a sindikalisti su tražili da ta otpremnina bude u iznosu od 6400 kuna.

Inače, kolektivnim ugovorom garantirana je otpremnina u iznosu od 40 posto bruto plaće po godini staža. Poštivanje te odredbe, koja će se očito mijenjati, stajalo bi upravu manje novca nego što će morati izdvojiti ako se usvoji prvotni prijedlog uprave. Prema nekim procjenama riječ je o uštedi od 60-ak milijuna kuna.

Vrdoljak je nakon sastanka rekao da nije moguće spasiti škver bez uske suradnje uprave i sindikata, dok je Mrsić dodao da je zadovoljan temom sastanka i konstruktivnim dijalogom koji je postignut.

>>Ministarstvo: Sukob u Brodosplitu šteti interesima radnika

Komentara 1

Avatar airbizz
airbizz
21:30 20.03.2013.

policija privodi,a vlada okuplja. vlada uvodi reda u ono što su nedorečeni zakoni napravili.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije