Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 103
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
2014. bit će teška

Ministar Ostojić o masterplanu: Ušteda će biti 400 mil. kn godišnje

Rajko ostojić
Foto: Robert Anić/PIXSELL
1/9
27.12.2013.
u 15:52

Milanović je rekao da sustav bolnica u Hrvatskoj ne funkcionira kako treba, ali da vukovarska i kninska bolnica imaju poseban status i neće biti ukinute.

Premijer Zoran Milanović na početku sjednice Vlade komentirao je napise o tome da se ukida vukovarska bolnica te je najavio kakva će nam biti sljedeća godina.

–  Godina 2014. bit će manje teška, ali bit će teška. Bit će bolja nego ova godina – rekao je Milanović i dodao da "sustav bolnica u Hrvatskoj ne funkcionira kako treba, ali da vukovarska i kninska bolnica imaju poseban status i neće biti ukidane".

–  Ovo više financijski izdržati ne možemo, a ni kvaliteta usluge nije dobra. Ni jedna sredina neće ostati bez bolnica koju ima, jedino će možda bolnice ostati bez ploče na njima. Vukovarska i kninska bolnica zbog svog povijesnog statusa i Domovinskog rata zadržavaju svoj status – rekao je Milanović. 

  1. "Vratili smo političku odgovornost"

Ministar Linić predstavio je Nacrt konačnog prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o fiskalnoj odgovornosti.

– Vratili smo političku odgovornost kod dužnosnika, osim kod lokalne samouprave jer se tamo dužnosnici biraju izravnim putem – kazao je Linić i dodao da se po starom zakonu nije moglo utjecati na izlazak iz krize.

– Vlada će u ožujku donijeti srednjoročni plan prilagodbi. Do tada Vlada nema pravo povećavati troškove – kazao je Linić i dodao kako je fiskalni odbor postao dio radnih tijela Sabora. – Od 1. siječnja fiskalni odbor bit će radno tijelo Sabora – rekao je Linić.

  1. Otkazani kolektivni ugovori u obrazovanju

Prijedlog odluke o otkazivanju Kolektivnog ugovora za znanost i visoko obrazovanje predstavio je ministar obrazovanja Željko Jovanović. – Postupak mirenja nije uspio pa predlažemo otkazivanje tih kolektivnih ugovora – rekao je Jovanović te dodao da je zadnjih godina proračun za obrazovanje rastao nakon što pregovarački odbor triju sindikata nije prihvatio predložene izmjene – kazao je Jovanović. Ministri su prihvatili prijedlog i raskinuli kolektivne ugovore u obrazovanju.

Vlada je dala državno jamstvo za kredit Hrvatskih cesta od 231 milijun kuna. Vlada je dala suglasnost i na zaduženje grada Zagreba za kredit od 150 milijuna kuna kod Zagrebačke banke. Ministar Linić kazao je da je zagrebačka Gradska skupština prihvatila taj kredit i da će novac biti potrošen za izgradnju prometnica i objekata.

Na zatvorenom dijelu sjednice Vlada je razriješila glavnu inspektoricu Državnog inspektorata Boženu Vrbanić. Njoj mandat istječe 31. prosinca, a razriješena je na osobni zahtjev. Ministar pravosuđa Orsat Miljenić imenovan je novim predsjednikom Savjeta za suradnju s međunarodnim kaznenim i drugim sudovima.

Ostojić ispred banskih dvora: Masterplanom ćemo dobiti efikasniju zdravstvenu zaštitu

Ministar zdravlja Rajko Ostojić rekao je ispred Banskih dvora da će se s punom implementacijom masterplana bolnica, koji će biti završen do kraja veljače, uštedjeti 400 milijuna kuna godišnje, javlja HRT.

Masterplanom ćemo dobiti efikasniju zdravstvenu zaštitu, a s njegovom punom implementacijom ušteda će biti 400 milijuna kuna godišnje, jer se radi o reduciranju akutnih kreveta i otvaranju dnevnih bolnica, kazao je Ostojić.

>>Vlada dala suglasnost: Bandić uzima kredit od 150 mil. kuna

>>Posljednja faza centralnog obračuna plaća u rujnu 2014.

Komentara 29

Avatar desnicarsko_smece
desnicarsko_smece
13:57 27.12.2013.

Argumentima, zašto bi bilo bolje? Upravo suprotno, svi argumenti govore kako će biti lošije, jer gospodarstvo više ne postoji, nije poduzeto apsolutno ništa da se gospodarstvo pokrene (niti olakšice, niti investicije, niti bespovratna sredstva - ništa). Malo poduzetništvo nestaje, novi otkazi više nisu vijest, novih poslova nema, najavljuju se novi porezi, a postojeći se povećavaju. Na osnovu čega je prognoza kako će "biti bolja 2014. godina"? Izjava je u potpunosti neutemeljena, a vrlo vjerojatno i svjesno iznesena kao neistina (vjerojatno pokušaj smirivanja naivaca koji još vjeruju političarima).

Avatar puky
puky
13:58 27.12.2013.

"Godina 2014. bit će manje teška, ali bit će teška. Bit će bolja nego ova godina – rekao je Milanović" ... ja ne želim premijera koji ovako razmišlja i naglas govori ... svaki predsjednik kućnog savjeta zna bolje opisati budućnostost za koju nije siguran kakva će biti ... građani žele konkretno ... ovo je uspoređivanje ne usporedivoga ... što znači za 400 tisuća nezaposlenih da će im biti teško ali manje nego u 2013.godini ? ... strava ...

Avatar imotska115
imotska115
14:01 27.12.2013.

E moj Milanovicu svaka tvoja rijes je neuspjesna, cim otvoris usta.– Godina 2014. bit će manje teška, ali bit će teška. To znaci "Teska". Opet prica nesto sto ne moze ustvariti i to je nezaposlenost i dovesti strane investitore, a domaci investitori se boje ulagat u odluke ove vlade.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije