Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sastanak ministara obrane

Glavni tajnik NATO-a: Ruska nuklearna retorika je nepromišljena i opasna, ovo je kritični trenutak

Jens Stoltenberg
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
Autori: Vecernji.hr, Hina
15.06.2023.
u 09:00

Ministri će u petak raspravljati o novim regionalnim obrambenim planovima usmjerenim na bolju obranu teritorija Saveza u slučaju napada.

Ministri obrane NATO-a sastali su se u Bruxellesu na dvodnevnom skupu usredotočenom na potporu Ukrajini i zajedničke napore vezane za opskrbu oružjem i streljivom. Ovaj skup je posljednji sastanak na visokoj razini uoči godišnjeg summita NATO-a, koji se održava u Vilniusu u srpnju, na kojem će odnos Saveza s Ukrajinom i potrošnja za obranu biti visoko na dnevnom redu.

Raspravlja se o potencijalnom povećanju obećanih izdvajanja za obranu kod zemalja članica s trenutnih 2 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP) zemalja na 2,5 posto. Očekuje se da će se ukrajinski ministar obrane Oleksii Reznikov pridružiti ministrima u četvrtak, na sastanku takozvane Ukrajinske obrambene kontaktne skupine, koja koordinira isporuke oružja Kijevu.

Govoreći u Bruxellesu, glavni tajnik NATO-a, Jens Stoltenberg, rekao je da se ministri obrane sastaju u "kritičnom trenutku" u "opasnijem svijetu".“Ukrajina je pokrenula protuofenzivu, a ono što vidimo su žestoke borbe. Još je rano, ali također vidimo da Ukrajinci ostvaruju uspjehe i da je Ukrajina u stanju osloboditi okupiranu zemlju", kazao je glavni tajnik.

"Rat u Ukrajini samo pokazuje potrebu da se stoji uz Ukrajinu", rekao je. "Ukrajina treba mnogo različitih vrsta potpore", ali fokus će biti na održivosti, kazao je šef NATO-a. 

Ruska nuklearna retorika je "nepromišljena i opasna", rekao je glavni tajnik NATO-a.

Jens Stoltenberg je rekao da je ponašanje Rusije "dio obrasca" na koji je NATO odgovorio. "Ako želimo pravedan i trajan mir", tada NATO mora nastaviti s vojnom potporom Ukrajini, dodao je.

Rekao je kako očekuje da čelnici NATO-a produže svoja obećanja o obrambenoj potrošnji, ali da ne očekuje da će to biti dogovoreno prije summita NATO-a u Vilniusu sljedećeg mjeseca.

Ovaj sastanak, na kojem sudjeluju i zemlje koje nisu članice NATO-a, predvode Sjedinjene Države, jer sam NATO Ukrajini ne isporučuje smrtonosno oružje. Očekuje se da će ministri NATO-a s Reznikovom, čija zemlja teži postati članicom Saveza,  razgovarati o tome kako produbiti veze u nadolazećim godinama.

POVEZANI ČLANCI:

Ministri će u petak raspravljati o novim regionalnim obrambenim planovima usmjerenim na bolju obranu teritorija Saveza u slučaju napada. Planovi su dio savezničkog cilja jačanja obrambenih kapaciteta NATO-a i odvraćanja u istočnoj Europi u okolnostima ruskog rata u Ukrajini. Sastanak je zasjenjen kontinuiranim turskim blokiranjem primanja Švedske u NATO.

Švedska se nada da će postati članica obrambenog saveza do summita u Vilniusu, što je sve manje vjerojatno jer sve zemlje članice moraju pristati na primanje novog člana, a Turska to za sada odbija tražeći od Švedske ograničavanje aktivnosti kurskih boraca koje smatra teroristima.  

>> VIDEO Ukrajinska zastava vijori se nad novooslobođenim selom, potvrđujući da Ukrajina napreduje

 

Ključne riječi

Komentara 4

SE
Serengeti
20:05 15.06.2023.

Neka SAD povuče sva svoja nuklearna oružja u SAD, a Rusija u Rusiju! Pošteno?

IK
Ikarus
15:34 15.06.2023.

Kad je Japan već kapitulirao u drugu svjetskom ratu Ameri su bacili atomsko oružje tak tako da pokažu Rusiji da ga imaju ako če netko do danas učiniti opet če biti Amerika

TR
trpimir2022
11:05 15.06.2023.

Zanimljivo, Hirošimi nije prethodila nikakva nuklearna retorika.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije