Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Ministri eurozone u Bruxellesu će pokušati spasiti euro

– Ako je Europa u problemima, nama je puno teže stvarati poslove u našoj zemlji – kazao je američki predsjednik
29. studenoga 2011. u 08:04 55 komentara 4 prikaza
Angela Merkel
Foto: REUTERS

Ministri financija zemalja eurozone pristižu u Bruxelles u očajničkom pokušaju spašavanja europske valute koja se koristi u 17 zemalja, ali i kako bi pokušali zaštititi Europu, SAD, Aziju i ostatak svjetske ekonomije od dugom izazvanog svojevrsnog "financijskog tsunamija".

Većina njih slaže se da u utrci za spas eura nema vremena za gubljenje, ali odjednom se čini kako problem postaje sve veći i veći. Na kocki nije samo valuta koju koriste 332 milijuna ljudi nego, kako je naglasila njemačka kancelarka Angela Merkel, i unija 27 zemalja koja je do sada predstavljala neizmjeran diplomatski uspjeh koji je ujedinio kontinent podijeljen ratovima.

Ako euro propadne, bankarski krediti bit će zamrznuti, tržišta dionica najvjerojatnije će se srušiti, a europske ekonomije nestati. Zemlje eurozone bile bi suočene, prenosi AP, s privremenim padom ekonomije do čak 50 posto, kako prognozira švicarski UBS. Njihovi ekonomski problemi proširili bi se prema zapadu i istoku, a američki i azijski krediti bili bi "zarobljeni" u kreditnom zamrzavanju, dok bi njihov izvoz u Europu u cijelosti propao.

Sve u svemu, to je scenarij puno gori čak i od devastirajuće kreditne krize i američkog hipotekarskog neuspjeha iz 2008. godine.

– Ako je Europa u problemima, nama je puno teže stvarati poslove u našoj zemlji – kazao je američki predsjednik Barack Obama na sastanku s europskim dužnosnicima u Washingtonu.

Pri vrhu je današnjeg dnevnog reda pronalazak načina integracije zemalja članica eurozone, od moćne Njemačke do majušne Malte, kako politički tako i financijski. I ministri financija moraju to učiniti brzo i bez odgoda kao što su, recimo, demokratski referendumi koji oduzimaju puno vremena.

 

Branimir Johnny Štulić
bori se već 4 desetljeća
Javio se bijesan Branimir Johnny Štulić, traži više milijuna eura: 'Nanijeli ste mi neizmjernu štetu'
Hrvatski Telekom
UPRAVLJA S 516 E-PUNIONICA
Hrvatski Telekom: Predvodnik e-mobilnosti u regiji
  • vvvggg:

    kriza će ići onoliko daleko koliko žele vlasnici kapitala u EU i SAD a to su uglavnom jedni te isti ljudi-rotschild(izvorno-bauer), warburg, rockefeller....a koji su najviše zarađivali financirajući zaraćene strane u ratovima hm...pazi prezimena....tko su ti ljudi?

  • -obrisani-:

    EURO se skroz jednostavno moze spasiti ---uvodjenjem Europske Putovnice --za sve Gradjane EU.....vjerodostojnost bi porasla za 100% i eto spas u jednom potezu,heehehhehehehhe

  • -obrisani-:

    sa Eurom je najvise profitirala Njemacka i dok god Njemacka dobro zaradjuje Euro ce postojati ,ehehehehhe