Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Ministre Matić, dajte ostavku jer kršite zakon'

Inicijativa mladih za ljudska prava - Hrvatska osuđuje izjave ministra branitelja u vezi primjene dvojezičnosti, smatrajući kako je uvrijedio Srbe u Vukovaru.
06. studenoga 2013. u 08:38 16 komentara 64 prikaza
Predrag Matić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Na intervju ministra branitelja Predraga Matića Večernjem listu reagirala je Inicijativa mladih za ljudska prava - Hrvatska, koja od Matića traži da podnese ostavku zbog, kako navode, nedopustivih izjava i uvreda u vezi primjene dvojezičnosti u Vukovaru. Matiću se Inicijativa obraća u formi otvorenog pisma, citirajući njegove navode iz intervjua kako "kod vukovarskih Srba ne prepoznaje elementarnu građansku i političku lojalnost RH."
- Tom izjavom, kao i time da kod vukovarskih Srba prepoznajete nespremnost za suočavanje s prošlošću, cijelu jednu, pritom najveću nacionalnu manjinu u Hrvatskoj, etiketirate kao prikrivače činjenica o zločinima. To u ovako generalnom značenu ne može odgovarati stvarnosti, a, s druge strane, prema pravnim propisima ove države svatko ima obvezu prijaviti zločin o kojem ima saznanja. No, nije na Vama da kao ministar branitelja govorite o tome na generalizirajući način - navodi se u otvorenom pismu Matiću, te ističe kako je on "svojim izjavama ne samo posredno podržao kršenje zakona RH i obveza u području zaštite prava manjina, već ste i nedopustivo nazivali grupu građana nelojalnom zbog zahjeva za poštivanjem njihovih prava."
- Oštro osuđujemo ovaj diskurs i njegovo korištenje u ovoj društveno-političkoj situaciji traženja poštivanja prava nacionalnih manjina, te, s obzirom na težinu Vaših riječi, sadržaj Vaših izjava te uvredu izrečenu stanovnicima Vukovara i pripadnicima srpske nacionalne manjine, tražimo od Vas da odmah podnesete neopozivu ostavku s mjesta ministra branitelja. Smatramo kako su Vaše izjave netolerantne, kako ne odgovaraju demokratskim standardima te kako su protuzakonite, a čime ste prekršili pravila koja kao ministar morate poštivati - zaključuju članovi Inicijative mladih za ljudska prava u pismu ministru Matiću.
 

Predsjednik Zoran Milanović
junak našeg doba
Piše Miljenko Jergović: Zoran Milanović, javnost bez medija
Financijska pismenost
NOVA PARADIGMA
Financijska pismenost sve prepoznatija kao ključna životna vještina današnjice
 • Deleted user:

  Zanimljivo je kako čovjek kada kaže istinu krši zakon, a da je rekao neistinu onda bi poštivao zakon. Tako nam i država funkcionira. Tko radi pošteno, taj je jadan i nema ništa, a tko laže i krade, ne plaća radnike ... prikaži još! i porez taj ugledi građanin iz dobre obitelji!

 • Avatar abakus
  abakus:

  Zanimljivo. A kad se na sličan način pojedini ministri okose na vjernike i nazivaju ih zadrtima, primitivnima, ljudima koji nisu za 21. stoljeće, rušiteljima vlasti itd. samo zato što traže svoje pravo da odgajaju svoju djecu u skladu sa svojim ... prikaži još! svjetonazorom, onda nitko od svih tih silnih udruga ne reagira.

 • Avatar delminium
  delminium:

  Matić govori istinu kad se zezne, eto zeznuo se pa ovoj inicijativi jugonostalgije stao na žulj.