Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Reakcija mladih

'Ministre Matić, dajte ostavku jer kršite zakon'

Predrag Matić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
06.11.2013.
u 08:38

Inicijativa mladih za ljudska prava - Hrvatska osuđuje izjave ministra branitelja u vezi primjene dvojezičnosti, smatrajući kako je uvrijedio Srbe u Vukovaru.

Na intervju ministra branitelja Predraga Matića Večernjem listu reagirala je Inicijativa mladih za ljudska prava - Hrvatska, koja od Matića traži da podnese ostavku zbog, kako navode, nedopustivih izjava i uvreda u vezi primjene dvojezičnosti u Vukovaru. Matiću se Inicijativa obraća u formi otvorenog pisma, citirajući njegove navode iz intervjua kako "kod vukovarskih Srba ne prepoznaje elementarnu građansku i političku lojalnost RH."
- Tom izjavom, kao i time da kod vukovarskih Srba prepoznajete nespremnost za suočavanje s prošlošću, cijelu jednu, pritom najveću nacionalnu manjinu u Hrvatskoj, etiketirate kao prikrivače činjenica o zločinima. To u ovako generalnom značenu ne može odgovarati stvarnosti, a, s druge strane, prema pravnim propisima ove države svatko ima obvezu prijaviti zločin o kojem ima saznanja. No, nije na Vama da kao ministar branitelja govorite o tome na generalizirajući način - navodi se u otvorenom pismu Matiću, te ističe kako je on "svojim izjavama ne samo posredno podržao kršenje zakona RH i obveza u području zaštite prava manjina, već ste i nedopustivo nazivali grupu građana nelojalnom zbog zahjeva za poštivanjem njihovih prava."
- Oštro osuđujemo ovaj diskurs i njegovo korištenje u ovoj društveno-političkoj situaciji traženja poštivanja prava nacionalnih manjina, te, s obzirom na težinu Vaših riječi, sadržaj Vaših izjava te uvredu izrečenu stanovnicima Vukovara i pripadnicima srpske nacionalne manjine, tražimo od Vas da odmah podnesete neopozivu ostavku s mjesta ministra branitelja. Smatramo kako su Vaše izjave netolerantne, kako ne odgovaraju demokratskim standardima te kako su protuzakonite, a čime ste prekršili pravila koja kao ministar morate poštivati - zaključuju članovi Inicijative mladih za ljudska prava u pismu ministru Matiću.
 

Komentara 16

DU
Deleted user
09:21 06.11.2013.

Zanimljivo je kako čovjek kada kaže istinu krši zakon, a da je rekao neistinu onda bi poštivao zakon. Tako nam i država funkcionira. Tko radi pošteno, taj je jadan i nema ništa, a tko laže i krade, ne plaća radnike i porez taj ugledi građanin iz dobre obitelji!

Avatar abakus
abakus
09:14 06.11.2013.

Zanimljivo. A kad se na sličan način pojedini ministri okose na vjernike i nazivaju ih zadrtima, primitivnima, ljudima koji nisu za 21. stoljeće, rušiteljima vlasti itd. samo zato što traže svoje pravo da odgajaju svoju djecu u skladu sa svojim svjetonazorom, onda nitko od svih tih silnih udruga ne reagira.

Avatar delminium
delminium
09:16 06.11.2013.

Matić govori istinu kad se zezne, eto zeznuo se pa ovoj inicijativi jugonostalgije stao na žulj.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije