Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 35
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POLITIKA I ENERGETIKA Prihvaćen prijedlog sustava energije za novu zgradu Vlade u Mostaru

Ministre federalne Vlade grijat će solarna energija

01.03.2009.
u 23:00

U posljednje vrijeme u BiH su aktualizirane inicijative za gradnju novih, što malih, što velikih hidroelektrana, termoelektrana i vjetroelektrana. Sama ideja nerijetko izaziva negativne reakcije ekološki senzibilnih građana i udruga. No, po svemu sudeći, jedan projekt koji je trenutačno u realizaciji na razni većeg bh entiteta neće navući gnjev ekologa.

Vlada upoznata
Naime, Federalno ministarstvo energetike, rudarstva i industrije upoznalo je krajem veljače Vladu Federacije BiH s informacijom o promociji iskorištavanja solarne energije u BiH s prijedlogom njezine primjene u okviru izgradnje zgrade Vlade FBiH u Mostaru. Podsjetimo, BiH je potpisnica brojnih međunarodnih ugovora o zaštiti okoliša, uključujući i one koji se odnose na smanjenje emisije stakleničnih plinova.

Jedan od načina realiziranja preuzetih obveza je i korištenje energije iz obnovljivih izvora, između ostalog i onih solarnih. Temeljem administrativnog protokola, potpisanog u siječnju 2008. godine između vlada Federacije BiH i Kraljevine Španjolske, odobren je i provodi se projekt pod nazivom “Studija mogućnosti korištenja i promocije solarne energije u BiH”.

Od ovog projekta, koji bi trebao biti završen krajem prvog kvartala ove godine, očekuje se procjena solarno-termičke energije. Na temelju dosadašnjeg mjerenja broja sunčanih sati, sa sigurnošću se može zaključiti kako je srednja godišnja solarna radijacija u zoni Mostara 1.857 kWh/m2, a srednji godišnji koeficijent iskoristivosti solarne energije 58 posto.

Nekoliko panela
Usporedbe radi, iako su spomenuti pokazatelji u Njemačkoj čak za trećinu lošiji, u ovoj zemlji je 2007. godine instalirano nekoliko solarnih panela za proizvodnju ukupno 1,1 GW, što je ekvivalent jednoj velikoj elektrani.

Vlada je prihvatila prijedlog Federalnoga ministarstva energetike, rudarstva i industrije da se sustav solarne energije za potrebe grijanja, rashlađivanja, tople vode i proizvodnju električne energije primijeni na budućoj zgradi federalne Vlade u Mostaru i, u svezi toga, zadužila Službu za zajedničke poslove federalnih institucija i tijela da pripremi kompletnu informaciju o do sada završenim poslovima u okviru pripreme izgradnje spomenutog objekta.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije